У Нововолинську досліджують причини захорюваності серед вихованців садка №2

0
1814

Днями в інфекційне відділення Нововолинської ЦМЛ госпіталізували 2 вихованців дитсадка №2 з ознаками розладу шлунково-кишкового тракту (блювотою та діареєю) та підвищеною температурою тіла. Поспілкувавшись із мамою одного із них, ми з’ясували, що упродовж вихідних таких випадків у групі, де навчається син, є чимало.

«У садку дитина була цілий тиждень.  В суботу зранку розпочалася діарея, яка упродовж дня не закінчувалася. Ввечері температура піднялася до 39 гадусів. У суботу схожі симптоми були у дванадцяти вихованців нашої групи», – зазначила мати одного із госпіталізованих Вікторія Тивонюк.

В інфекційному відділенні про причину розладів шлунку поки не говорять, чекають усіх результатів аналізів. За ними  визначатимуть причину .

«У понеділок до відділення поступило  два хлопчики з різницею в годину. Одому  із них 5 років, іншому – 6. В обох попередній діагноз – гострий гастроентерит, тобто розлади шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються блювотою, діареєю, болем у животі та підвищеною температурою тіла. Обоє хлопчиків відвідують садочок №2», – розповідає завідувач інфекційного відділення Валентина Бевз.

У відділенні повідомили, що аналізи одного із госпіталізованих хлопчиків вже готові: у його бакпосіві було виявлено сальмонелу. Із мамою дитини поспілкуватись не вдалося, нині хлопчик лежить під крапельницею. Відомо, що в п’ятницю дошкільний заклад саме ця дитина не відвідувала.

При потраплянні в організм бактерія сальмонели дає відповідні симптоми швидко. За 10-12 годин після зараження усі ознаки сальмонельозу проявляються найгостріше.

«Час між зараженням сальмонелою та появою симптомів може бути різним. Все залежить від кількості бактерії в організмі. Перші ознаки захворювання проявляються після 3-5-ти годин, все це залежить від багатьох факторів. Якщо вчасно не розпочати лікування – бактерія накопичується в організмі», – розповідає Валентина Бевз.

Отож, поки не буде результатів бакпосіву хлопчика, який в п’ятницю був у садку, про джерело поширення недуги говорити рано, переконують медики.

Завідувач Нововолинського закладу дошкільної освіти №2 «Колобок» Майя Лучек нам розповіла, що сьогодні у групі хлопчика, в котрого виявили сальмонелу,  із більш як тридцяти вихованців є лише шестеро. Про симптоми  розладу шлунку повідомили батьки 3-4-х дітей.

«Сьогодні у садку 46 дітей. У четвертій групі (група одного із госпіталізованих хлопчиків) за списком 32  дитини, проте прийшли на заняття шестеро. З вихователів на стан здоровя ніхто не жалівся», – повідомляє Майя Лучек.

Нині стан усіх відсутніх моніторять: телефонують до батьків та запитують про причину відсутності дітей. Мати госпіталізованого хлопчика це підтвердила, каже, що вихователька дзвонить кілька разів на день та питає про самопочуття сина.

«Нині у садку працює Нововолинський міськрайонний відділ лабораторних досліджень. Вони беруть змиви, все перевіряють та сіють усіх працівників», – наголосила завідувач закладу.

Ми дізналися і про те, чим годували вихованців садка напередодні вихідних.

«Вранці була рибна котлета і омлет, до них –  чай і хліб з маслом та сиром. На обід подавали овочевий суп із горошком та плов із м’ясом, до них компот та хліб. На полуденок – запіканка із какао. Усі страви  у нас проходять подвійну термічну обробку, друга, зазвичай, у духовій шафі», – наголосила Майя Лучек.

Достеменно про причини розладу у дітей невідомо, будь-які висновки робити рано. Нині проводять усі можливі дослідження задля того, аби виявити причину захворюваності серед дітей у садочку.

Доки триває епідрозслідування, начальник Нововолинського міськрайонного відділу лабораторних досліджень Наталія Мариніна коментувати будь-що відмовилася, говоритиме лише тоді, коли знатиме результати. Педіатр, яка оглядала вихованців садка сьогодні, повідомила, що усі присутні в закладі діти здорові.

Зранку ситуацію із захворюваністю у другому садочку обговорили на нараді, яку провів перший заступник міського голови, секретар ради Андрій Сторонський. На ній були присутні освітяни, медики та санепідеміологи, що вирішили – поки невідомо, після обіду збиратимуться знову.

Про результати бакпосіву другого із госпіталізованих хлопчиків пообіцяли повідомити у п’ятницю, 3 травня.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here