Протест і голодування: нововолинські шахтарі-інваліди обурені заниженням страхових виплат

0
1406

Вже 4-й день у Києві протестують шахтарі-інваліди та регресники з вугледобувних регіонів України. Серед них і нововолинці.

Мирну акцію протесту вони розпочали під стінами Кабінету Міністрів України після того, як нічого не добилися ні в Фонді соціального страхування України, ні в Кабінеті Міністрів України, ні у Президента України. Тоді на акції були присутні близько 600 осіб. До урядовців вони висунули низку вимог.

Зокрема, протестувальники вимагають: скасувати Постанову Кабінету міністрів №160 від 20 лютого 2019 року, яка грубо порушує чинне законодавство, перерахувати щомісячні страхові виплати з 1 березня 2019 року на відсоток зростання номінальної заробітної плати, згідно з даними Держстату, а саме на 24,8%.

Оскільки до протестувальників ніхто з керівництва країни так і не вийшов, а це означає, що на діалог влада йти не хоче, то учасники акції перейшли до більш радикальніших методів. Зокрема, представники 2 Всеукраїнських організацій та Координаційної Ради оголосили голодування.

Голова громадської спілки «Спілка організацій інвалідів праці, потерпілих та сімей загиблих на виробництві України «Координаційна рада» Олександр Рязанов зазначив, що 20 березня в коридорі Комітетів Верховної Ради України протестувальникам на бігу вдалося поспілкуватися з Міністром соціальної політики України Андрієм Ревою.

Ця розмова, по-перше, не задовольнила наші вимоги, а по-друге підтвердила  наші підозрювання стосовно того, що об’єднання Фондів було помилкою, а також те, що наші гроші розкрадає керівництво Фонду“, – наголосив Олександр Рязанов.

Нагадаємо, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань об’єднали у Фонд соціального страхування України, який повноцінно запрацював з 1 серпня 2017 року. І саме цю реформу Олександр Рязанов назвав помилкою.

Шахтарі-інваліди та регресники з вугледобувних регіонів України прийняли резолюцію мирної акції – протесту, у якій сформулювали свої основні вимоги.

Зокрема, у документі йдеться: “Ми, інваліди праці, проводимо акцію протесту проти порушення Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” Міністерством соціальної політики. Подання Міністерством Соціальної Політики проекта Постанови на Кабінет Міністрів України затвердити коефіцієнт перерахування сум щомісячних страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати у разі смерті потерпілого, з 1 березня 2019 року у розмірі 1,05 є порушенням Закону. Ми вимагаємо: Кабінет Міністрів України – внести зміни до Постанови №160 від 20 березня 2019  року. Про перерахування розміру щомісячних страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати у разі смерті потерпілого з 1 березня 2019 року у частині розміру коефіцієнта 1,05 на коефіцієнт 1,248, як такого що, на нашу думку, порушує Закон“.

Окрім цього, у цій Резолюції протестувальники порушують ще низку гострих проблем галузі. Зокрема, стверджують, що з бюджету Фонду викрали 2 мільярди гривень, а цих коштів повністю вистачило б на перарахунок, який вони вимагають зробити.

Згідно інформації Міністра по самим мінімальним підрахункам з бюджету Фонду викрадено 2 млрд. гривень, а згідно інформації В.О. директора Фонду С.В. Нестерова, наданої нам 19.02.2019 р., для перерахунку постраждалим щомісячної страхової виплати на коефіцієнт 1,248 Фонду потрібно 1 млрд. 480 мільйонів. Навіть враховуючи те, що згідно інформації наданої В.о. директора Фонду про те, що є заборгованість по лікарняним листам близько 450 мільйонів гривень, цих вкрадених 2-х млрд. вистачило би з лихвою на перарахунок та погашення боргів“, – йдеться у документі.

Голова ГО «Спілка шахтарів–інвалідів України» Богдан Нічай зазначив, що раніше коефіцієнт страхових виплат був 5%. А оскільки за минулий рік значно підвищились і пенсії і, зарплати то й коефіцієнт страхових виплат має підвищуватись, а не занижуватись, як це влада хоче зробити.

Згідно з даними Держкомстату, за попередній 2018 рік зарплата зросла на 24,8%. Тому, згідно із Законом України, і коефіцієнт має бути так само 24,8%. Пенсія зросла на 17%. То хай би й коефіцієнт страхових виплат нам також був цих 17%. Ну то ж не занижувати його, як вони хочуть зробити. Ми заробили ці кошти своєю не легкою роботою. У кожного шахтаря-інваліда за плечима не менше 30-35 років трудового стажу“, – зауважив Богдан Нічай.

Представник Профспілки працівників вугільної промисловості, член Ради Всеукраїнського союзу шахтарів-інвалідів Віктор Тарасенко запевнив, що шахтарі-інваліди та регресники налаштовані досить рішуче і готові вдатися до проведення безстрокової акції – допоки їхні вимоги не будуть виконані сповна.

Завтра, 26 березня, приїжджають шахтарі з усієї України. І ми будеио продовжувати відстоювати наші інтереси. Може, навіть поставимо палатки біля будівлі Уряду“, – зауважив Віктор Тарасенко.

За його словами, бажання протестувальників добитися свого не похитне навіть погіршення їхнього самопочуття.

Серед учасників акції протесту, які наразі продовжують голодування, є чимало таких, у яких були інфаркти й інсульти. Тож здоров’я у них – поганеньке. Тож зараз у них “скаче” тиск і час від часу виникають головні болі. А їм навіть медичного огляду ніхто не робить. То вони приймають ті ліки, які мають при собі. Однак, нас це не зупинить“, – наголосив Віктор Тарасенко.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here