Рецепти за програмою “Доступні ліки” стануть електронними: нововолинцям роз’яснили їх переваги

0
1212

Вже з 1 квітня в урядовій програмі «Доступні ліки» відбудуться зміни. Замість паперового рецепта діятиме електронний. За цим рецептом пацієнт зможе отримати ліки незалежно від місця проживання у будь-якій аптеці, яка підпсала договір з НСЗУ.

Зокрема, уже з оновленими електронними рецептами люди, які страждають на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму чи цукровий діабет 2-го типу, зможуть отримати в аптеці необхідні їм препарати.

Це нововведення увійде в обіг в рамках медреформи поряд з електронними медичними картками, електронними напрямками до вузьких спеціалістів і електронними лікарняними.

Як повідомила головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Ольга Попіка, рецепти, які виписані сімейним лікарем у рамках програми «Доступні ліки», відтепер надходитимуть sms-кодом.  Аптеки, які беруть участь у цій програмі і співпрацюють з Центром ПМСД нині перебувають у процесі підписання відповідних договорів з Національною службою охорони здоров’я.

Нагадаємо, ліки по урядовій програмі у Нововолинську відпускаються в аптеці «Вестфарм» на бульварі Шевченка, 8; аптеці «Вестфарм» на вул. Винниченка, 6; в аптечному пункті «Вестфарм» на пр.-ті Перемоги, 7 та аптечному пункті «Вестфарм» у смт. Благодатне на вул. Перемоги, 20; аптеці «Волиньфармпостач» (Аптека №111) , що на пр – ті Перемоги, 7, аптеці ПП «ФК Здорова родина» на 15-ому мікрорайоні, буд. 15; ПП “ФК «Здорова родина» на вул. Винниченка та аптечній мережі «Подорожник»: вул. Стуса, 2, пр.- т.Перемоги, 12, бульвар Шевченка, 40, аптеці “Медсервіс” на пр-ті Перемоги, 1.

За словами Ольги Попіки, нововведення має чимало суттєвих переваг. Наприклад, відтепер нововолинці зможуть взяти необхідні ліки в будь-якій аптеці країни без прив’язки до території, а НСЗУ безпосередньо вже сплатить кожній аптеці вартість препаратів.

«Це добре тим, що тепер свій рецепт на ліки пацієнт не буде губити. Адже раніше він був у паперовому вигляді. І цей листок можна було десь забути або ж загубити. Окрім цього, на паперовому варіанті рецепта треба було поставити аж три печатки. А тепер не потрібно бігати і ставити їх. Також серед вагомих плюсів і те, що відтепер лікарські засоби можна буде взяти не лише в аптеках міста, а й будь де в Україні. Адже потрібні пацієнту ліки можуть закінчитись, коли той перебуває, наприклад, у відряджені чи у відпустці. Тому електронний варіант зручніший і простіший у користуванні», – запевнила Ольга Попіка.

Отож, з 1 квітня, кожен, хто користується програмою «Доступні ліки» зможе прийти в будь-яку аптеку, показати спеціальний код, який можна отримати у свого сімейного лікаря, і місцева база даних автоматично повідомить фармацевта про необхідні ліки та їхню кількість. Всі дані, які раніше містилися на листку і могли легко загубитись, відтепер зберігатимуться у телефоні пацієнта.

«Для пацієнта нічого не змінюється. Він має прийти до свого сімейного лікаря, який в електронній системі охорони здоров’я виписує медичну картку. І у цій же системі виписує електронний рецепт. Опісля, на номер телефону пацієнта, який той вказував під час укладання декларації зі своїм сімейним лікарем, приходить код рецепта і код підтвердження. І вже в аптеці пацієнт показує ці коди і отримує ліки, які йому потрібні», – розповіла Ольга Попіка.

Однак, це нововведення може викликати деякі труднощі для тих, хто при укладанні декларації із сімейним лікарем вказав не свій власний номер телефону, а, наприклад, когось із рідних.

«Багато людей, під час укладання декларації із своїм сімейним лікарем, в коді авторизації вказували не свій номер телефону, а когось із своїх рідних. Наприклад, дружина підписувала договір за всю свою родину і дала власний номер. У такому випадку пацієнт має прийти до свого сімейного лікаря і власноруч заповнити форму заяви зі словами: «прошу замінити мій код авторизації з такого то на такий то». І потім цю заяву вислати поштою на адресу Національної служби охорони здоров’я. Або може залишити свою заявку в електронному вигляді мені. І вже я вишлю її на електронну пошту. І тоді ця заявка буде розглянута і у декларації заміниться код авторизації. І, відповідно, електронний рецепт буде надходити вже на особистий номер пацієнта», – зазначила Ольга Попіка.

Головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги запевнила, що ті, мешканці шахтарського міста, у яких виникнуть проблеми із sms-кодом, можуть звернутись до свого сімейного лікаря, який і допоможе вирішити це непорозуміння.

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here