Сьогодні розпочався Великий піст: традиції та звичаї

0
1697
Великий піст 2019 починається 11 березня у понеділок і завершиться у суботу 27 квітня. Характеризується перш за все особливими богослужіннями, молитвами, покаянням і спогадом про життя та смерть Ісуса Христа. Великий піст встановлений на честь 40-денного посту, якого дотримувався Спаситель в пустелі.

Великодній піст є найсуворішим та найголовнішим постом, у період якого варто утримуватися від веселощів, радощів і приділити час на духовний розвиток.

Розпочинає піст Чотиридесятниця (перші сорок днів), а закінчує Страсна седмиця (останній тиждень перед Великоднем). Великий піст починається за сім тижнів до Христового Воскресіння, пише 24 канал.

Ті люди, які хочуть дотримуватися Великого посту, повинні вивчити загальні рекомендації, зберегти список заборонених продуктів та страв, а також вияснити, що можна вживати кожного дня.

Великий піст потрібен кожному для того, щоб очиститися від гріхів і приготувати свою душу до світлого свята. Протягом усього посту людина повинна відмовитися від їжі в пам’ять про сорокаденний піст Ісуса. Упродовж сорока днів християни повинні відмовлятися від розваг і задоволень, присвячуючи час самопізнанню і молитвам.

Історія Великого посту

Церква встановила Великий піст в пам’ять про поневіряння пустелею Ісуса Христа, який протягом 40 днів, попри спокуси, відмовляв собі в їжі. Час Великого посту потрібен для роздумів. Під час нього християни згадують, що Господь був відданий своїм учням і був розіп’ятий на хресті. Після оплакання Богородицею Дівою, Ісуса Христа поклали в труну, але на третій день він воскрес із мертвих.

Перший день Великого посту називається Чистим понеділком, а увесь перший тиждень – Чистою седмицею. В давнину цього тижня їли гриби, квашення, солонощі і рибу. Другий тиждень посту називався Другою седмицею. Цього тижня дівчата починали вишивати перлами свій майбутній вінчальний одяг.

Третій і четвертий тиждень посту називається Хрестопоклонним. У четвер пекли з пісного тіста “хрести” з родзинками посередині. Через те, що на хресті прийняв смерть Ісус Христос заради порятунку людей, хрест став особливо шанованим. В давнину хрести прикрашали перлинами і носили на шовкових шнурках.

П’ятий тиждень посту називається Похвальною седмицею. Шостий тиждень – Вербна неділя, а субота у Вербну неділю Великого посту називається Лазаревою суботою. Назвали цей день на честь Лазаря – брата Марфи та Марії, якого воскресив з мертвих Ісус Христос.

Правила дотримання Великого посту:

– Перед початком посту обов’язково треба посповідатися і причаститися.

– Протягом 48 днів посту дотримуйтеся повної відмови від їжі тваринного походження та м’яса.

– Під час посту треба допомагати людям.

– Не влаштовуйте гучні вечірки.

– Обмежте свої шкідливі звички. У Великий піст забудьте про вживання спиртних напоїв і відмовтеся від куріння.

– Кожну неділю йдіть до церкви на літургії та щодня присвячуйте час молитвам.

– Стримуйте себе у тілесних втіхах.

– Не конфліктуйте та не сваріться з колегами, друзями чи близькими.

– Не тримайте ні на кого злість та не думайте про погане.

– Позбудьтеся заздрощів та не брешіть. Будьте чесними з собою та оточуючими людьми.

Закінчується піст у неділю, 28 квітня. У світле свято Христового Воскресіння можна вживати будь-які страви та продукти, однак до звичного раціону треба повертатися дуже ретельно.

Звичні продукти в меню рекомендується додавати поступово, невеликими порціями. Таким чином, ви вбережете організм від переїдання і зробите піст корисним для фізичного здоров’я та духовного розвитку.

Великий піст: що можна їсти

Для того щоб ви душею і тілом змогли відчути радість і святість від прийому їжі, ваша їжа повинна бути різноманітною, але простою. В піст не можна зловживати прянощами, сіллю, цукром і смаженої їжею. Віддайте перевагу їжі, приготованої на паровій бані або в грилі.

Овочі та фрукти: варені, тушковані, запечені – повинні стати основою вашого харчування. Нехай на вашому столі будуть морква, картопля, буряк, квашена капуста і огірки. Не забувайте про кукурудзу, горошок, яблука, гранат, банани і цитрусові. Чим різноманітніше – тим краще.

Каші: каші повинні стати ще однією важливою складовою вашого раціону. Не забувайте, що готувати їх слід тільки на воді і доведеться обійтися без додавання масла.

Замість м’яса, молока і яєць: якщо ви включите в свій раціон рослинний білок – то ваш організм ані трохи не постраждає від відсутності м’яса. Рослинний білок міститься в баклажанах, арахісі, сочевиці, сої та всіх рослинах сімейства бобових.

Великий піст: заборонені продукти

Протягом всього посту слід відмовитися від таких продуктів:
– м’ясо та м’ясопродукти;
– риба і рибні продукти (крім нестрогих днів);
– яйця;
– молоко і молочні продукти;
– солодощі;
– випічка;
– фаст-фуд;
– алкоголь.

Що не можна робити у Великий піст:

Не їжею єдиною. Піст – це час духовного очищення. Тому під час посту необхідно дотримуватися і певної поведінки: не можна вживати алкогольні напої, максимально обмежте розважальні заходи, а також світські виходи в світ, у Великий піст не можна вінчатися, на час посту рекомендується подружня стриманість, постарайтеся за цей час уникати дратівливості, образ, злості і засудження.

Традиції Великого посту

У Великого посту чотири періоди і триває він 48 днів:
– перші 40 днів – Чотиридесятниця;
– Лазарева субота – 6 субота посту;
– Вхід Господній в Єрусалим – 6 неділя посту (Вербна неділя);
– Страсна седмиця (Страсний тиждень).

Останнім тижнем Великого посту є Страсна Седмиця. Дні Страсної седмиці називають Великими: наприклад, Великий понеділок, Велика п’ятниця і так всі дні.

У Великий понеділок необхідно підготувати свою оселю – помити, почистити, пофарбувати. У Великий вівторок готується одяг і прасується білизна. У Велику середу необхідно завершити всі господарські роботи. Треба повністю прибрати весь будинок, позбутися від сміття. Також в цей день заготовлюються яйця для писанок і крашанок, потрібно підготувати все необхідне для їх розпису.

На Великий четвер (Чистий четвер) припадає найбільша кількість обрядів, прикмет і дій. У цей день печуть традиційні паски. Паска – не просто святковий хліб, вона символізує тіло Христа. Перед тим, як приступити до випікання, треба помолитися. Необхідно підготувати тіло до Великодня – добре вимитися. У Велику п’ятницю не можна абсолютно нічого їсти, забороняється співати пісні і слухати музику, прати, шити, різати. Велика субота – найбільш клопіткий день для господинь. Треба все приготувати, зварити, в цей день виготовляють писанки і фарбуються яйця.

Під час посту звершується тілесна і духовна підготовка до свята Пасхи. Духовна підготовка полягає в тому, що в дні посту необхідно більше уваги приділяти молитві, читанню духовних книг, сповідям. Тілесна підготовка до Великого Посту – це утримання від непісної їжі.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here