І зупинилось серце молоде, щоб вічно билось серце України: у нововолинській книгозбірні вшанували пам’ять Героя

0
781

«Небесна Сотня» своїм життям викупили свободу для мільйонів українців і дала шанс збудувати нову демократичну правову державу. Середы Янголів майдану і наш земляк Сергій Байдовський, який загинув 20 лютого від пострілу в груди на вулиці Інститутській. Аби вшанувати подвиг учасника Революції Гідності та увічнити його пам’ять у Нововолинській центральній міській бібліотеці відбувся погляд в історію «І зупинилось серце молоде, щоб вічно билось серце України».

На тематичний захід завітали близькі та рідні Сергія Байдовського, учні та вчителі ЗОШ №6, у якій навчався Герой, місцеві митці, які присвятили йому свої роботи та небайдужі новововолинці.

Насамперед, ведучі заходу пригадали хронологію подій Революції Гідності, детально описали найцікавіші сторінки із життєвого шляху Сергія Байдовського, його уподобання і захоплення, прагнення і мрії, а ще останні слова й настанови нестримного і сміливого патріота, які той залишили по собі.

«Сергій завжди виділявся своєю патріотичністю. Політикою особливо не захоплювався, але дуже любив історичні фільми, цікавився історією українського народу і ще в студентські роки дав присягу козака в Українському реєстровому козацтві «захищати свою землю». Патріотичність Сергія проявлялась і в тому, що він слухав переважно українську музику, брав участь у різноманітних фестивалях. Ніколи не був байдужим до подій, що відбувались в Україні. Саме тому не міг лишитись осторонь і Революції Гідності. Адже там, на Майдані, у серці України, вирішувалась доля і майбутнє України, її європейський шлях розвитку, про який так мріяв Сергій. Але цього побачити йому уже не судилось. Його життя забрала злощасна вогнепальна куля снайпера», – із сумом та сльозами на очах розповіла ведуча.

Опісля присутні вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні, зокрема і Сергія Байдовського хвилиною мовчання та спільною молитвою. А священик Святодухівського собору отець Іван відслужив панахиду за загиблими.

За свій подвиг цінною в життя Сергій удостоєний багатьох нагород, але, на жаль, уже посмертно. Це і високе звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота зірка», і медаль «За жертовність і любов до України», і визнання його Почесним громадянином Нововолинська. Не залишились байдужими та увічнили образ Сергія і місцеві митці. Зокрема, нововолинська художниця Віра Здрок створила портрет Героя.

«Я знала Сергійка з його народження. Він ріс практично на моїх очах. Тому звістка про його загибель, звичайно, шокувала мене. І в мене відразу перед очами постав образ Сергія: щирого і веселого. І моментально виникло непереборне бажання зобразити цей образ на мольберті. Портрет малювався на одному подиху. Я його завершила уже через кілька годин неперервної роботи. Адже Сергій заслуговує, щоб його образ був закарбований на віки», – зазначила художниця.

А мама Героя Марія Євгенівна щиро подякувала організаторам і усім присутнім, що пам’ятають, не забувають і вшановують її Сергійка.

Сергій Байдовський у пам’яті багатьох назавжди залишиться молодим, високим, худорлявим юнаком з очима кольору неба, зі щирою посмішкою, веселою вдачею та неймовірно позитивною енергетикою. Цьогоріч 21 серпня йому виповнилося б лише 29. А 20 лютого минуло уже 5 років як він став Небесним Ангелом.

«Але допоки будуть такі Герої, як Сергій Байдовський, Україна житиме! Сьогодні наш святий обов’язок поважати його подвиг та продовжувати те, за що він боровся. Не бути байдужими до подій у нашій державі, брати на себе бодай маленьку відповідальність та стояти за волю України до останнього», – наголосила, насамкінець, ведуча заходу.

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here