Нововолинські інспектори праці стежать за дотриманням трудового законодавства

0
1351

Уже понад півроку у Нововолинську функціонує Відділ, що стежить за дотриманням умов праці. Його було створено 19 вересня минулого року. Складається він із трьох працівників, проте наразі було здійснено 10 інспекційних відвідувань підприємств і виявлено чимало порушень, зважаючи на те, що повноваження у місцевих відділів є дуже вузькими.

«Інспектори праці органів місцевого самоврядування мають право перевіряти лише 3 питання Трудового законодавства. А саме: строки виплати зарплати, дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці і оформлення трудових відносин», – зазначила начальник відділу з питань праці Ірина Цьось.

За недовгий час свого існування шляхом інспекцій було виявлено ряд порушень, які могли б вилитися роботодавцям у немалу копійку. Проте, як наголошує заступник міського голови Олександр Громик основою таких інспекцій є не штрафування а приведення трудових відносин у правильне та законне  русло. Виявляючи неточності чи порушення відділ надає попередження, а при системному недотриманні правил, одразу штрафуватиме.

«За порушення мінімальних гарантій в оплаті праці на сьогодні, відповідно до статті 265 Кодексу Законів про працю України, передбачений штраф у розмірі 10 мінімальних заробітних плат. За порушення в частині оформлення трудових відносин, зокрема, за допуск до роботи працівника без оформлення трудових відносин, передбачений штраф – 30 мінімальних заробітних плат», – наголосила Ірина Цьось.

Станом на сьогодні, відділом уже складені протоколи на основі виявлених правопорушень. Процес притягнення до відповідальності порушників трудового законодавства є тривалим. Варто зазначити, що з часом появи трудових інспекторів в місті кількість офіційно влаштованих працівників збільшилася, а отже збільшилися суми податків що сплачують роботодавці до бюджету.

«Ми виявили ряд порушень. Стараємось і роботодавці йдуть нам на зустріч і усувають ці порушення. Якщо не відразу, то Закон визначає термін в який це можна зробити. Є у нас кілька протоколів про накладання штрафів. Але вони зараз в роботі. Адже роботодавець, який не погоджується з нашим рішенням про накладання штрафу, має право оскаржити його в суді», – зауважив Олександр Громик.

Відділ уповноважений проводити інспекції за зверненнями громадян, ці звернення фіксують документально, проте, за бажнням особу, того хто повідомив про порушення роботодавцю не оголошуватиметься. Також виявити можливі правопорушення можуть і у пенсійному фонді, державній фіскальній службі та надати інформацію про можливе підприємство, що порушує закон про працю, або ж інформацію можуть надати відділу за рішенням суду.

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here