Вічна пам’ять Героям: у нововолинському музеї пригадали трагедію Небесної Сотні

0
986

20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. Саме цього дня, 5 років тому, Майдан Незалежності рясно вкрився людською кров’ю. Тисячі поранених і понад сотня розстріляних снайперами українських активістів – така страшна кульмінація Революції Гідності 2013 року, яка об’єднала весь український народ навколо високої мети – відстоювання незалежності України, захисту демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина.  20 лютого 2014-го став найчорнішим днем в історії незалежної України. А загиблі назавжди увійшли в історію як Небесна сотня.

Сьогодні, 19 лютого, напередодні жорстокого розстрілу протестувальників у Нововолинському міському історичному музеї відбувся урок реквієм «Вічна пам’ять Героям».

На захід завітали студенти Нововолинського електромеханічного коледжу.

Насамперед, ведуча директор музею Тетяна Марценюк зробила екскурс в події, які відбувалися під час Революції Гідності.

Вона розповіла про гідність українців і про те, як юні школярі та студенти за неї боролися. А також пригадала кривавий лютневий тиждень 2014-го року у Києві, а також всіх тих, хто не повернувся додому.

«5 років тому тисячі українських активістів, яким набридло свавілля тодішньої влади і, аби захистити ідеали демократії й відстояти права і свободи людини, а також європейське майбутнє України, вийшли на Майдан. Але шанс на зміни дістався дорогою ціною – ціною людських втрат. У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Вічною раною на серці кожного українця буде пам’ять про Героїв Небесної Сотні, кожен з яких віддав за свої переконання найвищу ціну – власне життя. Серед них і нововолинець – Сергій Байдовський», – зі сльозами на очах, зазначила Тетяна Марценюк.

Хвилиною мовчання присутні вшанували Героїв Небесної Сотні, які віддали свої життя за те, щоб змінити хід історії нашої держави й дати українській нації шанс на гідне майбутнє.

Опісля, школярі перереглянули уривки відеофільмів «Історія Євромайдану» та «Герої Небесної Сотні», які повернули присутніх у ті буремні дні, коли українці на весь світ надпотужно проявили себе як нація, як свідоме суспільство, коли найкращі сини та дочки України стали на захист своєї Гідності і віддали за свої переконання найдорожче, що мали – свої життя.

Наостанок Тетяна Марценюк наголосила, що Україна – це нація Героїв, і про це варто пам’ятати завжди, аби не забувати полеглих та мати сили і надалі відстоювати свою Батьківщину й державність.

Також, у рамках заходу, студенти коледжу ознайомились із матеріалами фото-літературної виставки «Вічна пам’ять Героям»», яка присвячена Героям Небесної Сотні. На цій виставці виставлені статті, буклети, книги та фотографії з даної тематики.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here