У Нововолинську урочисто відкрили інклюзивно-ресурсний центр

0
2587

У Нововолинську на базі міжшкільного навчально-виробничого комбінату сьогодні, 27 грудня, урочисто відкрили інклюзивно-ресурсний центр.

У ньому надаватимуть розвиткову та адаптаційну допомогу дітям з особливими освітніми потребами віком від 2 до 18 років.

На облаштування та капітальний ремонт приміщення витратили майже 200 тисяч гривень з обласного бюджету та 600 тисяч гривень – з місцевої казни.

У світлому, гарно відремонтованому приміщенні – 6 просторих кабінетів, оснащених якісним та сучасним обладнанням, предметно-ігровими і розвивально-корекційними засобами. Вбиральню зробили доступною для дітей на візочках, а перед входом облаштували зручний пандус.

У ході урочистої церемонії символічну стрічку перед входом у Центр перерізали голова облдержадміністрації Олександр Савченко та міський голова Віктор Сапожніков спільно із із дітками із особливими потребами.

Губернатор привітав колектив, батьків та дітей з відкриттям Центру і зауважив, що Нововолинський інклюзивно-ресурсний центр – один із найкращих в області.

«Сьогодні здійснилася моя мрія. Спочатку була турбота, що в такому славному місті немає інклюзивного центру. Потім були переговори з мером, під час яких ми вирішили: центру бути і взялися за роботу. І ось зараз ми його відкриваємо. Позаду – чимало клопіткої роботи. Але вона не була даремною, адже цей центр – один із найкращих в області. А їх вже функціонує на Волині 17. Насамперед, мене тішать великі і просторі кімнати. Це дуже важливо для діток. Бо вони дуже активні, рухомі, вони мають бігати і рухатись. І для цього у них тепер достатньо місця», – зазначив Олександр Савченко.

Міський голова Віктор Сапожніков зізнався, що сумнівався, чи запрацює центр у визначений термін. Адже під час ремонту приміщення виникало чимало проблем і труднощів, передусім фінансових. Але тепер – усе це позаду. І результатом він задоволений.

«В червні, коли ми разом із губернатором приїхали в ці розбиті стіни, в мене були сумніви. Бо були потрібні кошти і не малі. Але очі бояться, а руки роблять. На умовах співфінансування з областю ми закупили меблі. Ще 600 тисяч гривень ми виділили з міського бюджету. Я хотів би, щоб в цьому приміщенні було затишно і комфортно, щоб тут панували мир і спокій, злагода і любов, взаємопідтримка і взаєморозуміння.  А Вам, дітки, хочу побажати успіхів і знань, віри, надії і любові», – наголосив Віктор Сапожніков.

Директор інклюзивно-ресурсного центру Оксана Макара розповіла, що у центрі надаватимуть комплексну оцінку розвитку дітей віком від 2 до 18 років, а також допомагатимуть їх соціальній адаптації.

«У закладі зможуть навчатися діти з порушеннями опорно-рухового апарату, зі затримкою психічного розвитку, з порушенням інтелектуального розвитку, слуху та зору. Фахівці центру проводитимуть корекційно-розвиткові заняття з дітьми, складатимуть та за потреби коригуватимуть для них індивідуальні програми розвитку. Маючи висновок фахівців ІРЦ дитина зможе навчатися у інклюзивному або спеціальному класі звичайної школи. Крім того, батьки  дітей з особливими освітніми потребами зможуть отримати консультації щодо розвиткових занять та адаптації дітей у інклюзивному класі», – зазначила Оксана Макара.

Окрім цього, за її словами, завданнями Центру також будуть: надання психолого-педагогічної допомоги дітям з особливими освітніми потребами, розроблення рекомендацій щодо програми навчання дітей у школах, надання консультацій та взаємодія з педагогічними працівниками дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів з питань організації інклюзивного навчання.

Однак, аби мати можливість ці завдання реалізувати, необхідні вузькі спеціалісти: вчитель-реабілітолог, логопед, практичний психолог, сурдопедагог, тифлопедагог, дефектолог та олігофренопедагог. А наразі їх не має.

«Ми шукаємо фахівців. А вузьких спеціалістів, а особливо: сурдопедагога, тифлопедагога та олігофренопедагога зараз дуже мало. Чомусь наша молодь під час свого професійного вибору не хоче обирати ці спеціальності. Але я сподіваюсь, що незабаром ми їх таки знайдемо. І нашим діткам буде надаватись високопрофесійна допомога», – запевнила директор інклюзивно-ресурсного центру Оксана Макара.

Щасливі дитячі обличчя, посмішки батьків та дідусів-бабусів були винагородою керівництву області й міста за складну роботу зі створення інклюзивного центру.

Слова вдячності лунали сьогодні від голови громадської організації дітей-інвалідів Юлії Буденчук, яка не приховувала своєї радості від того, що увага до діток з особливими потребами з кожним роком росте, і клопіт щодо здоров’я, навчання і розвитку таких дітей лягає не лише на батьків і громадські організації, а значною мірою ними стали опікуватись органи влади.

Також своїми зворушливими виступами привітали присутніх із відкриттям закладу і талановиті вихованці місцевого центру дитячої та юнацької творчості.

Аби зробити для особливих діток шахтарського міста цей день ще більш приємнішим, гості порадували їх солодкими подарунками.

 

 

 

 

 

 

 

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here