7 грудня День Катерини: традиції та заборони свята

0
1050

7 грудня відзначається День Катерини, коли православні згадують святу великомученицю з Олександрії. Згідно з народними повір’ями, Свята Катерина – покровителька любові та шлюбу, що допомагає дівчатам відшукати свого судженого, а для тих, хто вже в парі -налагодити стосунки.

День Катерини: історія свята

Християнство описує Катерину Олександрійську як «наречену Христову», яка зазнала жорстоких тортур і була вбита за свою віру.

Дівчина народилася у другій половині III століття в Олександрії, у знатній і багатій сім’ї. Її мати була таємною християнкою і долучала Катерину до віри.

Катерина була дуже вродливою, розумною і талановитою, але їй не вдавалося знайти коханого, так як вона хотіла вийти тільки за того, хто розумніший за неї.

Оголосивши батькам, що погодиться вийти заміж лише за того, хто перевершить її в знатності, багатстві, красі і мудрості, багато багатих і знатних женихів просили її руки, але вона усі відмовляла.

Тоді один святий старець сказав Катерині, що він знає Юнака, котрий перевершує її в усьому, і вручив їй ікону Божої Матері з Богонемовлятом Ісусом на руках. І Катерина, відчувши заклик Господній, вже в глибокому, правдивому смиренні й покорі волі Божій, обрала шлях наслідування Господа, і відтепер її надихала одна мета: жити для Ісуса Христа. Свята Катерина молилася всю ніч і удостоїлася бачити Пречисту Діву Марію, Яка просила Свого Сина подивитися на Катерину на колінах, але Немовля тоді відвернув Своє лице.

Коли старець навчив святу таємниць християнської віри і здійснив над нею таїнство хрещення, їй знову було видіння Пресвятої Богородиці з Немовлям. Тепер Господь Ісус ласкаво дивився на неї і дав їй перстень, таким чином заручивши її із Собою.

Згодом в Олександрію на язичницьке свято прибув сам імператор Максиміан. Він побачив Катерину, краса якої полонила імператора. Він намагався спокусити її багатством і славою, щоб вона відмовилася від віри і стала його дружиною. Він покликав 50 мудреців, щоб вони розповіли дівчині про язичництво. Тим часом Катерина переконала їх прийняти християнство, за що мудреців стратили.

Дівчина відмовилася виходити заміж за імператора Максиміана. Отримавши гнівну відмову, імператор кинув її у темницю.

Наступного дня мученицю знову привели на судилище. Під загрозою колесування їй запропонували принести жертву богам, але Ангел розтрощив знаряддя страти. Свята Катерина твердо визнала вірність своєму Небесному Нареченому – Христу і з молитвою до Нього сама поклала голову на плаху під меч ката.

Мощі святої Катерини були перенесені Ангелами до Синайської гори. У VI столітті за одкровенням були знайдені глава і ліва рука святої мучениці і з почестями перенесені в новостворений храм Синайського монастиря, побудованого імператором Іустініаном.

Святу Катерину шанують і на Сході, і на Заході. У західній традиції вона вважається Небесною покровителькою навчання, в східній – Господньою захисницею під час вагітності та пологів. На Русі напередодні свята дівчата – за заступництвом святої Катерини – постили і молилися, просячи Бога про вдале заміжжя.

Що можна, а що не можна робити в Катеринин день, традиції і прикмети свята – в матеріалі Styler, передає РБК-Україна.

День Катерини: як провести свято

Свята Катерина в християнській вірі відома як “наречена Христова”. Одного разу юній дівчині приснився сон, в якому Син Божий подарував їй обручку. З тих пір Катерина почала проповідувати християнство, за що і була страчена в дуже юному віці (17 років).

У народі завжди вважали її покровителькою жінок, наречених і вагітних. Тому здавна 7 грудня прийнято звертатися до святої з проханнями про сімейне благополуччя, взаємне кохання, здоров’я дітей. При молитві біля образу святої обов’язково запалювали три свічки.

Головною традицією в День Катерини завжди було ворожіння на судженого. Для цього використовувалися всі підручні засоби: скоринку хліба клали під подушку, щоб коханий з’явився уві сні, зазивали долю з горщиком каші на подвір’ї, ставили в воду гілочку вишні і чекали, коли вона зацвіте (якщо бутони з’являлися до Різдва – до швидкого заміжжя).

 День Катерини: що не можна сьогодні робити 

Свято 7 грудня припадає на період Різдвяного посту, з цим і пов’язані головні заборони дня.
Серед частувань в День Катерини на столі повинна бути тільки пісна їжа. У давні часи традиційними святковими стравами були борщ, каша і житній хліб.
7 січня заборонено важко працювати фізично, займатися рукоділлям.
Особлива прикмета говорить, що заборона на працю в цей день полегшить пологи вагітним дівчатам.
У свято Катерини не можна розводити багаття, палити печі і розпалювати каміни, щоб “життя не задимлювалося”.
Не варто забувати про три свічі біля образу святої. За прикметою, якщо їх не запалити, “рід перерветься”.
Під забороною в Катеринин день – галасливі гуляння, а також вживання алкоголю.
Свято Катерини відкриває сезон катання на санках.

День Катерини: традиції та ворожіння

Згідно з народним повір’ям, Свята Катерина – покровителька любові і шлюбу, яка допомагає дівчатам відшукати свого судженого. День Катерини також називають «святом дівочої долі». Дівчатам, які шукають любові, традиційно радять сходити вранці 7 грудня до церкви і помолитися перед іконою Святої Катерини. Свято припадає на Різдвяний піст, тому відзначати його шумно не прийнято. Тим не менш, в цей день молоді дівчата збиралися на «вечорниці», просили Катерину про нареченого і гадали, що не заохочувалося церквою.

Після вечері залишки їжі не викидали, а застосовували їх для магічного ритуалу ворожіння. Необхідно взяти скоринку хліба зі стола і перед тим, як лягати спати в День Катерини, покласти її під подушку зі словами: “Суджений мій ряджений, приходь скоріше, нагодую тебе”. Після цієї промови уві сні повинен привидітися майбутній супутник життя.

Перед вечерею потрібно перебрати крупу, попередньо поклавши в ємність до неї золоті, срібні та залізні предмети. Що першим витягне дівчина – такий достаток і буде у її нареченого.

Для старовинного ворожіння потрібно вийти у двір ввечері 7 грудня з горщиком пшеничної каші і сказати: “Доле, доле, йди до мене вечеряти!”. Якщо при цьому починав кукурікати півень, значить бажання мало виповнитися. У сучасному світі півня для ворожіння відшукати досить складно. Тому міські мешканки замість кукурікання можуть прислухатися до сигналів машин або інших звуків.

***

Умивання в Катеринин день також перетворити на ритуал для ворожіння на судженого. Вранці потрібно налити води в таз і, зачерпнувши її долонею, умити обличчя. Якщо брижі на поверхні швидко розгладжується, значить скоро відбудеться зустріч з другою половинкою.

***

На Катерини ще потрібно вишнева гілочка, її потрібно зірвати в свято і поставити вдома в воду. Якщо на ній з’являться квіточки до Різдва Христового – в наступному році буде весілля. Якщо квіти не розпустяться до 14 січня (Маланки) – зустріч з судженим відбудеться ще не скоро. А якщо на гілці вишні розпустяться не тільки квіти, а й набухнуть бруньки, то в недалекому майбутньому дівчині варто чекати і на весілля і поповнення в родині.

День Катерини: народні прикмети 

Народна назва свята – Катерина Санниця. До цього дня встановлюються зимові морози, тому за старих часів із Катерини починали їздити на санях ямщики, прокладали санні шляхи між селами, на санчатах каталися з гірок діти. Найбільш відомі прикмети 7 грудня пов’язані з погодою:

Якщо на Катерину небо ясне – зима буде морозною.
Якщо стоїть тепла погода – морози вдарять тільки через десять днів на Варвару.
Видно круги навколо місяця в ніч на Катерини – до сильних морозів.
Катеринин день прийшов, катання на санях привів.
Якщо зірки на небі здаються маленькими і їх майже не видно – до снігопаду.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here