Бережи здоров’я, щоб жити завтра: нововолинську молодь попередили про небезпеку СНІДу

0
909

1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній День боротьби зі СНІДом. У всьому світі в цей день говорять про те, яку загрозу існуванню людства несе ця глобальна епідемія. Згадують і оплакують тих, хто вже помер або смертельно хворий,  говорять про масштаби трагедії і про те, що ця чума ХХI століття загрожує існуванню людства. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) офіційно зареєструвала понад 40 мільйонів ВІЛ-інфікованих та 16 мільйонів померлих. Щодо України, то тут щодня реєструють 48 – 50 випадків захворювання ВІЛ-інфекцією. За різними даними, зараз зареєстровано майже 400 тисяч ВІЛ-інфікованих українців.

Аби привернути увагу до проблем поширення вірусу імунодефіциту людини, щороку 1-го грудня в багатьох країнах світу, і в Україні зокрема, проводяться численні суспільні акції та благодійні концерти.

Не стоїть осторонь цієї проблеми і Нововолинськ. У місцевому Палаці культури відбулась міська акція «Бережи здоров’я, щоб жити завтра», участь в якій взяли навчальні заклади міста.

Під час заходу школярі розповіли присутнім про СНІД як жахливе явище в історії людства, про особливості цього вірусу, шляхи зараження ВІЛ, симптоми і протікання захворювання, лікування та профілактику СНІДу, групи ризику і ставлення до хворих. А також навели катастрофічну статистику: від СНІДу в світі померло людей вже більше, ніж було вбито у Другій світовій війні в цілому. І наголосили: «Тільки правда та поінформованість про ВІЛ і СНІД може вберегти від лиха. Адже в зоні ризику перебуває кожний».

Окрім цього, студенти та учні розглянули різноманітні життєві ситуації, які можуть трапитись з ними у повсякденному житті та загрожувати небезпекою для їхнього здоров’я. Вони закликали відмовлятися від пропозицій, пов`язаних із ризиком інфікування ВІЛ, адже здоров`я кожного залежить від його способу життя.

Опісля, присутні переглянули презентації про цю небезпечну хворобу, яка несе смертельну загрозу людству.

Кожен навчальний заклад по-своєму підійшов до висвітлення цієї проблеми. Тому їхні роботи були не лише цікавими, ай змістовними, інформаційно-насиченими, пізнавальними і, водночас, проникливими й зворушливими.

Більшість школярів і студентів у своїх відео-роботах розповіли про відомих кумирів – артистів, акторів, моделей, політиків і письменників, які померли від СНІДу. Цим вони наголосили, що СНІД не залежить від віку, статусу нації, професії чи віросповідання. Перед ним усі рівні й захворіти може будь-хто. Тому ця хвороба небезпечна для усіх і кожного.

Проблема інфекційного захворювання, що здатне за 10 – 20 років поставити рід людський під реальну загрозу вимирання турбує тисячі науковців, лікарів, політиків, держпосадовців і мільйони простих людей. Занепокоєна темпами поширення ВІЛ-інфекції і начальник Нововолинського відділу у справах молоді та спорту Тетяна Супрунюк.

«Зараз на обліку з ВІЛ-інфекцією у Нововолинській лікарні перебуває 356 осіб. З них 7 дітей. 204 людини у нашому місті отримують антиретровірусну терапію. Це лікування, за рахунок державних програм, безкоштовне. На жаль, щороку 7-8 нововолинців від цієї недуги помирає. Сьогоднішній захід ми проводимо, щоб застерегти Вас від шкідливих звичок, які можуть мати дуже погані наслідки, вберегти від цієї страшної хвороби, а також закликати Вас вести здоровий спосіб життя, займатись спортом. Подумайте над своєю поведінкою, над своїм життям і пам’ятайте, що Ваше життя у Ваших руках. І від Вас залежить яким воно буде», – наголосила Тетяна Супрунюк, звертаючись до присутніх на заході школярів і студентів.

Також Тетяна Миколаївна побажала присутнім не ставати на дорогу смутку і пітьми, не губити свого життя і своєї душі, любити життя, уникати шкідливих звичок, щоб хвороба на ім’я СНІД не спіткала на життєвому шляху. Адже у світі так багато доброго та цікавого і кожному з нас випав цей великий подарунок – життя.

Отож, цінуйте життя, не марнуйте його, проживайте кожен день із радістю, з посмішками, з теплом та любов’ю!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here