Запаливши свічу пам’яті, нововолинці вшанували жертв голодоморів

0
702

Минуле століття пронеслось над Україною страшною трагедією. Чорною хвилею смертей були накриті цілі села – жертви Голодомору 1932-1933 років. На теренах України його довелося пережити аж тричі. Сьогодні важко знайти слова, які змогли б описати людський біль від смертельних подій, коли жахливим способом винищувалася українська нація. Пам’яті загиблих співвітчизників, що безвинно та передчасно відійшли у вічність у важкі часи Голодомору, була присвячена тематична година «Сльоза зорі над Україною», під час якої нововолинці у міському палаці культури зібралися, аби схилити голови у жалобі.

Перший заступник міського голови, секретар міської ради Андрій Сторонський зазначив, що Голодомор 1932-1933 років став  національною трагедією XX століття. Він закликав берегти пам’ять про період випробувань, щоб донести її до наступних поколінь. Цитуючи українського історика та краєзнавця Михайла Сікорського, він наголосив, що історія лише тоді є історією, коли події минулого пропущені крізь розум і серце нащадків, а людська пам’ять, мов наскрізна рана живе, нагадуючи про минуле. Історію переписати неможливо, проте слід закарбувати її в наших серцях, запевнив Андрій Сторонський.

Розбиті життя, покалічені долі, втрачені надії… Надзвичайно дорогою ціною українці заплатили за право жити на рідній землі. На теренах країни голодомор довелося пережити аж тричі. Акт геноциду проти українського народу, офіційно визнаний країнами світової спільноти, забрав мільйони людей, залишив націю на межі вимирання. Він торкнувся багатьох українських родин, майже кожен втратив частку свого коріння. Народ, який незламався в таких жахливих випробуваннях, що випали на долю українців, є невмирущим. Схиляємо голови у скорботі перед нашими співвітчизниками, що безвинно та передчасно пішли у вічність у важкі часи голодомору.

Під час заходу вихованці зразкового театру мініатюр із селища Благодатного під керівництвом Галини Максименкової продемонстрували тематичну постановку про події тих часів, коли у людей відбирали хліб та безсоромно його спалювали, прирікаючи невинне населення на голодну смерть.

Після цього, нововолинці приєдналися до загальнонаціональної хвилини мовчання та під відкритим небом запалили свічки у  пам’ять про жертв Голодоморів.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here