Надмірний чи недостатній сон, що гірше для організму?

0
523

Здорові люди, які сплять занадто багато, занадто мало або не якісно, мають більший ризик розвитку жорсткості артерій та відкладень кальцію на стінках артерій.

За словами провідного дослідника д-ра Чан Он Кім з Центру когортних досліджень при Center for Cohort Studies at Kangbuk Samsung Hospital у Сеулі (Південна Корея), підвищена кількість кальцію в коронарних артеріях є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань у майбутньому. «Далеко не кожен лікар спитає пацієнта про якість і тривалість його сну під час оцінки його серцево-судинного ризику, але це потрібно робити», – говорить дослідник.

Про це повідомляє ЖивиАктивно за матеріалами «Medscape».

У дослідженні взяли участь більше 47 000 дорослих людей молодого і середнього віку. Виявилось, що золотою серединою з тривалості сну є 7 годин. Ті, хто спали 5 або менше годин на добу мали на 50% більше кальцію в артеріях, ніж ті, хто спав 7 годин на добу. Ті, хто спали 9 чи більше годин на добу, мали на 70% більше кальцію, ніж ті, хто спали 7 годин.  У тих, хто повідомляв про погану якість сну, було на 20% більше кальцію, ніж у тих, хто не мав проблем зі сном.

Під час сну відбуваються метаболічні зміни, виділяються гормони і взагалі мозок ніби оновлюється. Всі ці процеси впливають на артеріальний тиск, рівень цукру в крові, запалення, гормони стресу і безліч інших факторів, які можуть збільшити ризик серцево-судинних захворювань.

Дослідники наголосили, що погані звички сну також пов’язані з такими факторами серцево-судинного ризику, як діабет і ожиріння, що робить здоровий нічний сон таким же важливим елементом здорового способу життя, як регулярні фізичні навантаження і збалансоване харчування.

Для того щоб покращити якість свого сну, дослідники рекомендують  приглушити світло у вітальні чи спальні незадовго до відходу до сну і намагатися лягати в один і той самий час. Також важливо обмежити використання електронних гаджетів та зменшити кількість напоїв, що містять кофеїн, у другій половині дня. За матеріалами сайту «Medscape»

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here