У Нововолинському музеї відкрили виставку, присвячену неоголошеній війні на Донбасі

0
1572

Сьогодні, 11-го жовтня, у Нововолинському міському історичному музеї урочисто відкрили нову, постійно діючу експозицію «За Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ» присвячену Дню захисника України.

На виставці представлено понад 200 унікальних експонатів, які показують події останніх років на передовій. Це: особисті речі бійців, їхній одяг, обладнання, каски, бронежилети, документи, стратегічні карти розвідників, шеврони, патріотичні агітаційні листівки, а також чимало залишків різноманітної зброї: міни, гранати, гільзи, кулі, осколки градів і снарядів.

Є і прапори з підписами бійців, і зворушливі дитячі листи з малюнками, надіслані Героям на передову.

Серед інших експонатів виставки про війну на Сході країни особливо виділяються фотографії, зроблені на передовій. На них – руїни після бойових дій, сцени побуту українських солдат.

Не забули і про нововолинських Героїв, які загинули, боронячи нашу країну від лютого агресора. Серед експозиції – їхні фотографії.

Ініціатором створення виставки став місцевий волонтер Олександр Мазурок. Він впродовж трьох років привозив із зони АТО і зберігав особисті речі бійців, зброю та інші цінні матеріали, які є символами бойових дій.  І, аби зберегти пам’ять про неоголошену війну і подвиги відважних воїнів, вирішив передати ці експонати в музей.

За словами Олександра Мазурка, речі, які він віддав у фонди музею, мають саме той вигляд, якими їх забирали з зони АТО. Особливо це стосується бойових патронів та снарядів.

«Це унікальна виставка, бо все привезене з передової. Кожна річ – це досить важкий епізод життя котрогось бійця. Ці експонати розповідають про увесь цей жах війни, труднощі і проблеми учасників АТО. Це історія, яка твориться зараз», – зазначив волонтер.

Олександр Мазурок  прагне, аби ці дійсно унікальні речі, зберігалися гарно і якісно. Адже зараз  вони розкладені просто на столах. Тому прагне обладнати зал спеціальними вітринами і освітленням.

«Ми з однодумцями вже все обговорили і вирішили за власні кошти закупити будматеріали, аби відремонтувати приміщення, у якому будуть зберігатись ці цінні речі, зробити якісні, красиві вітрини, провести освітлення, перекрити підлогу. Думаю, на наступну Покрову ця виставка буде ще кращою і багатшою. Бо цього заслуговують і наші діти, і бійці, які загинули. Бо хто забуває свою історію, той забуває все», – наголосив Олександр Мазурок.

Зберігач музейних фондів Ірина Ромашко переконана, що нова експозиція стане перлиною музею.

«Ми давно хотіли організувати в нашому музеї експозицію, присвячену бойовим діям в зоні АТО. Однак нам не вистачало експонатів. І коли Саша сказав, що має багато речей із передової і готовий нам їх подарувати, ми дуже зраділи. І великим ентузіазмом і гордістю взялися за формування цієї виставки. Вона створена очима бійців АТО, очима волонтера і очима тих, хто там живе на окупованій території. Олександр знає про кожен експонат, який має свою, на жаль, сумну історію. Про це все він розповів нам, а ми вже будемо переповідати про це нашим відвідувачам», – зазначила Ірина Ромашко.

Директор музею Тетяна Марценюк запевнила, що на цьому вони зупинятись не збираються. Нова експозиція, за її словами, буде розширюватися і доповнюватися новими експонатами. Адже місцеві мешканці вже несуть речі бійців, які зберігалися у них вдома.

Зокрема, батько «кіборга», голова ГО «Незламні нововолинці» Володимир Демчук передав музею одяг сина і пообіцяв ще донести  особисті речі, які були при ньому, під час оборони Донецького аеропорту.

На думку Володимира Демчука, відділ музею, який присвячений бойовим діям на сході України, має стати не лише місцем, де зібрані різні експонати, а й приміщенням, де учасники АТО зустрічатимуться з підростаючим поколінням – школярами.

«Історії з життя воїнів, настановчі бесіди та звичайні уроки історії, проведені тут в музеї, серед експонатів з передової,  – сприятимуть патріотичному вихованню нашої молоді», – зауважив Володимир Демчук.

До речі, сьогодні приміщення музею буле переповнене. На відкриття виставки завітали громадські активісти, волонтери, учасники АТО, матері загиблих нововолинських Героїв, а також чимало школярів. Експонати  виставки неабияк зацікавили учнів. Вони уважно слухали розповідь працівників музею про події у зоні АТО, про учасників бойових дій, що стали ініціаторами створення цієї експозиції та передали багато матеріалів для її організації.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here