Нововолинські медики взяли участь у засіданні обласної Координаційної Ради

0
367

Проблеми ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та наркоманії обговорили сьогодні на засіданні Волинської обласної Координаційної Ради, що проходила у режимі відоселекторного зв’язку.

Йдеться на сайті міської ради.

Від Нововолинська у ньому взяли участь головний лікар центральної міської лікарні Віктор Мороз та головний лікар центру медико-санітарної допомоги ЦМЛ Ольга Попіка.

На актуальних питаннях з ВІЛ-інфенції /СНІДу в Україні та області наголосила заступник голови Волинської ОДА Світлана Мишковець.

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк розповів про виконання «Загальнодержавної цільової програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфенкції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД на 2014-2018 роки».

Про ситуацію із захворюваністю на ВІЛ/СНІД у Нововолинську повідомила завідувач інфекційним відділенням центральної міської лікарні Валентина Бевз. За її словами, у місті щорічно виявляється до 20-ти ВІЛ-інфікованих осіб. Цьогоріч за 9 місяців виявлено 16 ВІЛ-позитивних. Серед них: 3 дитини народилися від ВІЛ-інфікованих жінок, 8 інфіковані статевим шляхом, 5 через вживання наркотиків.

На даний період в Нововолинську на диспансерному обліку перебуває 355 осіб. Це офіційна цифра, однак її потрібно збільшувати в декілька разів. Серед тих, які перебувають на обліку, 102 особи – у стадії СНІДу.

Медики наголошують, що ВІЛ-інфекція передається трьома способами.

«Зростає статевий шлях інфікування: 2005 р. – 31, 2%,   у 2017 р. – майже 75%, відповідно є ріст і у 2018 році. Також збільшується кількість осіб, виявлених у кінцевій стадії хвороби. За 9 місяців 2018 року померло 11 осіб, з них 8 від СНІДу. Структура смертності повторює попередні роки – майже 65 відсотків пов’язано з ВІЛ-інфекцією. Основною причиною смерті хворих на СНІД залишається туберкульоз»,- зауважуєВалентина Бевз.

У Нововолинську працює сайт з отримання антиретровірусної терапії. На сьогодні 201 пацієнт отримує дане лікування.

«Пріоритетними кроками у боротьбі з епідемією ВІЛ-інфекції у місті є забезпечення рівного доступу до консультування та тестування на ВІЛ. Для цього працює кабінет «Довіра». Важливим є забезпечення антиретровірусним лікуванням, а також попередження нових випадків інфікування», – зазначають у Нововолинській міській лікарні.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here