Нововолинці вшанували пам’ять визволителів Волині

0
1254

Завтра, 21 липня, на Волині – День визволення області від нацистських загарбників. Тож напередодні пам’ятного дня в Нововолинську відбулися поминальні заходи і урочисте покладання квітів до пам’ятних знаків.

74 роки тому відлунали останні постріли війни на Волинській землі. За три роки окупації гітлерівські загарбники знищили понад 165 тисяч волинян, понад 20 тисяч вивезли на каторжні роботи. У липні 1944 року було визволено райцентри Ратне, Старовижівка, Любомль, Шацьк, Іваничі, міста Володимир-Волинський, Устилуг. Загалом 26 тисяч воїнів навіки лишились у волинській землі.

Віддати шану полеглим у боях за визволення Волинської області від нацистських загарбників у роки Другої світової війни, учасникам бойових дій прийшли ветерани, представники міської влади і Нововолинського об’єднаного районного військового комісаріату, а також небайдужі до трагічних сторінок історії нововолинці.

Заходи у Нововолинську розпочалися із покладання квітів до меморіальної стели загиблих під час Революції Гідності та у зоні АТО Героїв.

Там до присутніх звернувся заступник військового комісара, начальник відділення комплектування Нововолинського об’єднаного районного військового комісаріату старший лейтенант Олександр Батюк, який зауважив, що сьогодні чимало нововолинців знову боронять кордони рідної держави, усвідомлюючи високу ціну миру та свободи.

«Завдяки Вашому завзяттю, Вашій сміливості була визволена Волинська земля від ноги фашистського загарбника. Дуже скорботно і якось символічно, що сьогодні ми зустрічаємося біля Стели пам’яті тих хлопців, які знову через 70 років стали на захист рідної країни. Дякувати Богу, захищаємо не на нашій волинській землі, але захищаємо там, щоб не прийшли сюди. З вірою в серці, сподіваюсь, що наша перемога, буде такою ж славетною, як і Ваша в ті далекі часи», – наголосив він.

Потому покладання квітів відбулося до пам’ятних знаків воїнам другого укріпрайону та «Воїну-визволителю – слава!».

А потім в Нововолинській міській бібліотеці відбувся урочистий тематичний захід, присвячений цій величній даті.

Там зі словами шани і подяки до присутніх ветеранів звернулися голова міської організації ветеранів війни та праці Леонід Дудар та керуюча справами міськвиконкому міської ради Вікторія Магдисюк.

«Давайте сьогодні добрим словом згадаємо усіх, хто відганяв криваву чуму фашистів з древнього волинського краю і тих хто боровся з нею у повстанських лавах і тих, хто поліг відстоюючи український кордон в неоголошеній війні. Усі вони – Герої», – наголосила Вікторія Магдисюк і від імені міського голови Віктора Сапожнікова вручила ветеранам квіти і Подяки за мужність, відвагу і патріотизм у визволенні Волині від німецько-фашистських загарбників.

Голова міської організації ветеранів війни та праці Леонід Дудар закликав усіх присутніх шанувати такі визначні дати, дбати про ветеранів, яких, на жаль, залишилось дуже мало, і пам’ятати, що той, хто не знає історичного минулого, не готовий і до майбутнього.

А тоді болючими спогадами про важкі роки війни поділилась учасник бойових дій, яка безпосередньо брала участь у визволенні Волині, Ганна Селякова.

«Мене комісія не хотіла брати в ряди армії, бо на той час мені ще не було 18-ти років. Але я їх вмовила і так потрапила на війну. Спочатку ми розгружали вагони зі зброєю, переносили коробки зі снарядами, а потім я зв’язковим вже була, тоді медсестрою, а коли ми добрались до Ковеля, а це місто було дуже заміноване, то я з побратимами його розміновувала. І так ми йшли, йшли і я дійшла аж до Берліна. Була свідком того, як знімали німецько-фашистський прапор», – розповіла вона.

А потім присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять учасників бойових дій, які визволяючи рідну Волинь, загинули смертю хоробрих, а також тих тисяч волинян, які під час Другої світової війни, стали жертвами німецько-фашистських загарбників.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here