Сьогодні – День міжнародного правосуддя

0
1081

Щороку 17 липня відзначається День міжнародного правосуддя (International Justice Day). Дата встановлена на честь прийняття в цей день у 1998 році Римського статуту, який ліг в основу створення Міжнародного кримінального суду (МКС).

Історія Дня міжнародного правосуддя

Варто зазначити, що цей документ МКС почали розробляти ще в грудні 1948 року. Тоді Генасамблея ООН затвердила Конвенцію про попередження злочинів, пов’язаних із геноцидом, і покарання за них і запропонувала Комісії міжнародного права «розглянути питання про бажаність і можливість створення міжнародного юридичного органу, на який покладається розгляд справ осіб, обвинувачених у вчиненні злочину геноциду».

15-17 липня 1998 року в Римі відбулася Дипломатична конференція повноважних представників ООН, на якій була прийнята конвенція про заснування МКС – першого міжнародного органу кримінального правосуддя, уповноваженого переслідувати осіб, винних у найжорстокіших злочинах. 17 липня учасники конференції підписали Римський статут. Цей договір набрав чинності 1 липня 2002 року, після того, як 60 країн стали учасниками Статуту.

Як відомо МКС носить компліментарний характер: він бере справу у виробництво тільки в тому випадку, якщо країна не хоче або не може судити обвинуваченого. Звинувачення стосуються масових вбивств, зґвалтувань, тортур і вербування дітей у солдати. Місцеперебування МКС – місто Гаага, Нідерланди. Згідно зі статистикою 2013 року, учасниками Римського статуту МКС є 122 держави. Ще 37 країн підписали Римський статут, але поки що не ратифікували.

Святкування Дня міжнародного кримінального правосуддя супроводжується проведенням різних заходів та акцій, спрямованих на зміцнення міжнародного правосуддя. Щорічно правозахисники з усього світу зустрічаються на них, щоб ще раз підтвердити прихильність до принципів МКС.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here