Сьогодні — Вознесіння Господнє: прикмети і традиції свята

0
994

Сьогодні, 17-го травня, християни східного обряду святкують Вознесіння Господнє. Це одне із 12 найголовніших християнських свят. Воно є переносним і відзначається через 40 днів після Великодня. Що цікаво — припадає свято завжди на четвер. Це пов’язано із тим, що число сорок не ділиться на 7 (днів у тижні) і не може припадати на будь який інший день.

Вознесіння знаменує собою останню путь Христа на небо, до Отця його для возз’єднання і триєдиного правління – Святого Духа, Бога-Сина і Бога-Отця. Повна назва свята – Вознесіння Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

ІСТОРІЯ СВЯТА:

Після земної смерті Ісус ще сорок днів спілкувався в образі людини зі своїми учнями, даючи їм настанови і благословляючи на майбутні апостольські звершення. Після цих 40 днів Спаситель вознісся на Небеса.

Зокрема, востанє Ісус Христос явився своїм учням в Єрусалимі та звелів чекати пришестя Святого Духа. Він піднявся з учнями на гору Єлеонську, де благословив їх. У Святому Письмі розповідається, що прощаючись Ісус Христос промовив своїм учням: «Мир вам!», а потім дав останню настанову: «Ідіть і навчіть усі народи, хрестячи їх во ім’я Отця і Сина, і святого Духа, навчаючи їх, зберігайте все те, що я вам заповів, і я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця світу». А потім вознісся на Небо і сів «праворуч Отця».

Вознесіння як велике свято відзначається з IV століття. Воно триває десять днів. Закінчення (віддання) свята відзначається в п’ятницю сьомого тижня після Великодня.

У народному календарі день Вознесіння Господнє було днем пам’яті померлих батьків і предків, а також польових духів. Для того, щоб умилостивити їх, віряни пекли млинці, варили яйця, смажили яєчню і їли все це вдома і в полі, в перервах між роботою, оскільки свято Вознесіння збігається з розпалом польових робіт.

На згадку Вознесіння Господнього пекли великі довгасті пироги, верхня кірка яких викладалася поперек поперечинами (не більше семи, так як вважалося, що є сім небес). Ці пироги приносилися в церкву, і над ними здійснювали молебень, після чого одна частина їх віддавалася притчу, а інша – жебракам. Ці пироги називалися драбинками, лестовка, лествицями.

Вознесіння Господнього вважається останнім весняним святом. «Весна про Вознесіння на небо підноситься – на відпочинок в рай пресвітлий проситься!».

ПРИКМЕТИ Вознесіння Господнього:

1. Якщо курка знесла цей день яйце, то його потрібно підвісити під крівлею житла. Яйце буде захищати мешканців будинку від нещасть і неприємностей всіх мешканців будинку на протязі.
2. Якщо на Вознесіння хороша погода, то вона протримається до дня Святого Михайла.
3. Дощовий день свята віщував хвороби і неврожай. Прикмета особливо актуальна для домашньої худоби.
4. Роса в цей день вважалась цілющою і здібності трав у лікуванні посилювалися і зберігалися до настання Іванова дня.
5. Якщо не буде дощу на Вознесіння, так не буде шість тижнів; як на Вознесіння піде дощ, то буде шість тижнів йти.
6. На Вознесіння хороша погода — до урожаю.
7. Вознесіння з дощем — Ілля з грозою. А взагалі погоду на Вознесіння примічали ще у Великий четвер — говорили, яка погода в чистий четвер то, така і в Вознесіння.
8. Як пройде Вознесіння, вже можна не боятися мінливої весняної погоди. Жодних похолодань вже точно не буде. Живіть і насолоджуйтесь літньою погодою. Можна спокійно купатися у водоймах, не переживаючи про те, що можна захворіти.
9. Почути каркання ворони у цей день – добрий знак.
10. Якщо чути скрекіт сороки – це до грошей, але потрібно вимовити особливе замовляння, щоб вона несла добро в будинок.
11. Якщо скупатися на Вознесіння в річці – здоров’я буде міцним.

ТРАДИЦІЇ та ЗВИЧАЇ Вознесіння Господнього:

На свято Вознесіння Господнього існує традиція звертатися до Господа з молитвами про дарування здоров’я і допомоги в житті.

Не дивно, що це свято увібрало в себе частку язичницьких і аграрних звичаїв, котрі припадають на період святкування Вознесіння Господнього. Адже це досить важливий період: перші спекотні дні, турбота про майбутній врожай — все це не втратило актуальності попри важливе свято. І деякі звичаї видозмінились. Набули християнського сенсу, наприклад, протягом 40 днів між Великоднем та Вознесінням, шанували жебраків та хворих людей, вважалось гріхом смітити чи плювати на вулиці. Адже у цей час Ісус блукає по вулицях, чекаючи переходу до Раю, під виглядом жебрака.

Ще одне важливе вірування пов’язане із Вознесінням: поки Ісус блукає на землі — ворота і Раю, і Пекла — залишаються відкритими. Душі померлих, що знаходяться у Раю, можуть також спокійно блукати по землі, а душі ж грішників, протягом цього періоду не відчувають пекельних мук.

У цей день прийнято пoминати пoкiйнuх і відвідувати клaдoвищe. Оскільки цього періоду ворота пeклa і рaю відкриті, значить, пoкiйнi можуть почути ваші прохання, а грiшнuкu зможуть зустрітися з праведниками.

У цей день заборонено відмовляти в допомозі близьким і нужденним. Побачивши на вулиці безхатька, обов’язково допоможіть йому грошима або їжею. Незважаючи на те, що в цей день заборонено давати в борг, хтось із близьких може звернутися до вас з цим проханням. В цьому випадку слід дати гроші безоплатно.

Існує обряд, який також прийшов із давніх дохристиянських традицій — вмиватись на ранок Вознесіння росою. Вона, мовляв, має магічну силу і допомагає зберегти молодість та красу, або ж почерпнути нову життєву силу.

Там де є місце магічним ритуалам — є місце і гаданням. Попри те, що церква не підтримує ворожіння — існував звичай гадати у цей день. Дівчата вплітали у косу декілька березових гілочок — якщо за десять днів до Трійці вони все ще не зів’януть, то чекати дівчині весілля у цьому році. Також такий ритуал проводився із тяжко хворими людьми — їм вплітали у волосся гілочки і якщо ті не зів’януть — значить хворий обов’язково вилікується.

Оскільки цей день раніше вважали краєм весни — коли вона остаточно передає володіння у руки літа, то й святкували подекуди по-літньому: розпалювали багаття, співали і водили хороводи. Звісно ж, слід було не забувати й про відвідування церкви на Вознесіння.

Один із найдавніших та найприємніших звичаїв на Вознесіння — ходити з гостинцями до рідних та друзів, або, як це називали раніше, “ходити на роздоріжжя”. Приносити із собою треба було “драбинки”, зроблені із пшеничного тіста, меду та цукрових візерунків, а також млинці та іншу випічку.

Що МОЖНА робити на Вознесіння:

  • Постарайтеся відвідати церкву і побувати на службі. У день Вознесіння Господнього – проводиться урочиста літургія, яка закінчується читанням розділу Нового Завіту, де написано про події Вознесіння Господнього.
  • Шанувати пам’ять предків. Молитися, славити Ісуса і його Батька (відправляти в Небеса свої благання можна не тільки в храмі, але і вдома).
  • Перебувати в колі своєї родини. Думати про хороше.
  • Допомагати всім стражденним людям (юродивим, вбогим, калікам).
  • Будувати оптимістичні прогнози на майбутнє.
  • Радувати своїх родичів подарунками.
  • Просити у Христа про виконання заповітних бажань через щирі молитви. Вважається, що в цей день Ісус доступний абсолютно всім людям.
  • Кажуть, що в цей день Христос ходить серед людей і чує їхні прохання і молитви, тому обов’язково помоліться за здоров’я своїх рідних і привітайте з Вознесінням листівками і віршами.
  • Вважається, що з цього дня настає літо, можна більше не бояться похолодань, також дозволяється купатися в озерах і річках.

Що НЕ МОЖНА робити на Вознесіння:

Щоб Ісус був милостивий, завжди і у всьому допомагав, оберігаючи вашу сім’ю, треба правильно з духовної точки зору провести святковий день:

  • не лихословити;
  • не ігнорувати можливість зайнятися благодійністю, допомагаючи знедоленим і бідним;
  • не лаятися і не з’ясовувати стосунків з ким-небудь. В цей день в кожному будинку повинні панувати гармонія і спокій, а ось свaрoк і кoнфлiктів слід уникати. Той, хто буде в цей день лaятися або лaяти інших, весь рік буде притягувати до себе біди;
  • не виконувати певну роботу по дому. Тут мається на увазі прання та прасування білизни, підмітання і миття підлоги, збір пилу, будівництво надвірних будівель, колодязів, штопання та шиття одягу;
  • не пліткувати, не хулити;
  • не промовляти фрази «Христос Воскрес» і «Воістину Воскрес», оскільки в день Вознесіння Плащаницю виносять за межі храмів;
  • не допускати негативних думок і не впадати у відчай;
  • щоб уникнути фінансових труднощів, не рекомендується брати і давати гроші в борг.
  • Вважається, що разом зі своїми засобами ви ризикуєте віддати власне щастя, а з чужими забрати проблеми тих, у кого займаєте.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here