Скорботним тематичним уроком у Нововолинську відзначили День пам’яті та примирення

0
988

8 травня, в День пам’яті та примирення, в Нововолинську вшанували пам’ять загиблих у Другій світовій війні, а також тих, хто досі гине на Сході України. Скорботний тематичний урок «Час і досі не загоїв рани» відбувся у міському історичному музеї. На захід зібралися ветерани-фронтовики, ветерани АТО, військовослужбовці, представники влади й громадськості, а також чимало школярів.

Ведучі свята директор музею Тетяна Марценюк та зберігач фонду музею Ірина Ромашко нагадали гостям події, які принесли в Україну багато горя і розрухи.

Адже у ці дні дуже важливо нагадати про роль українців у перемозі над нацизмом у Другій світовій війні, увічнити пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки.

«День пам’яті та примирення означає, що ми повинні пам’ятати про мир, навіть розповідаючи про наймасштабнішу війну. Наше завдання – вшанувати полеглих на полях війни. Українці воювали в арміях багатьох держав, не лише Радянського союзу, але і в армії Канади – 120 тисяч українців, США – 60 тисяч українців. Війна проти нацистської Німеччини тривала 1418 днів і кожен день гинули люди. Кожен другий солдат радянської армії був українцем. До армій ворогуючих країн було залучено понад 110 мільйонів солдат, загальні втрати військових та цивільного населення складають від 50 до 85 мільйонів осіб», – розповіла Тетяна Марцнеюк.

Міський голова Віктор Сапожніков привітав присутніх ветеранів зі святом і виловив їм щиру вдячність за патріотизм, героїзм і нескореність духу.

«Сьогодні вам, ветерани, – доземний уклін. Подвиг ваш – вікопомний, а вдячність народу – безмежна. Сьогодні – День пам’яті про тих, хто не повернувся з війни, про подвиг тих, хто боровся з нацизмом. Українська земля рясно вкраплена кров’ю своїх Героїв. 26 тисяч воїнів навіки залишилась у волинській землі. За роки війни було знищено 165 тисяч волинян, ще біля 53 тисяч вивезли на каторжні роботи. А загальні втрати України – 9-10 мільйонів життів. Світла пам’ять тим, хто загинув. Щира вдячність і шана живим Героям війни. Бажаю Вам, дорогі ветерани, міцного здоров’я і щасливого довголіття. Ви приклад того, як потрібно любити Батьківщину, захищати і відроджувати Україну. Дякую Вам», – наголосив Віктор Сапожніков.

Він закликав молодь завжди виявляти шану і повагу до ветеранів, до покоління, на долю якого випали важкі воєнні випробування та прислухатися до порад тих, хто пройшов сувору школу війни.

Віктор Сапожніков зауважив, що нині таку ж мужність та відвагу, як їхні діди й прадіди, демонструють наші герої на Сході України.

«Велика вдячність військовослужбовцям, ветеранам АТО за патріотизм. Переконаний, що ворога ми переможемо. Україна обов’язково буде щасливою та квітучою державою», – зазначив міський голова.

Присутнім ветеранам Віктор Сапожніков вручив подяки та подарунки.

З теплими і вдячними словами про ветеранів, про їхній подвиг у воєнний і післявоєнний період виступив голова міської організації ветеранів війни та праці Леонід Дудар.

«Зараз багатьом фронтовикам уже більше 90 років. Серед них є такі, які не лише пройшли пекло Другої світової війни, але й вписали яскраву сторінку в історію творення Нововолинська у 50-х роках. Як, наприклад, Степан Каленикович Ковалюк, який будував міський палац культури. А Василь Матвійович Бусловський прокладав дорогу з Володимира-Волинського до Нововолинська та Іванич. Тож дякуємо Вам за ваш не лише воєнний, а й трудовий подвиг», – наголосив Леонід Дудар.

Ветеран війни Василь Бусловський у своїй промові висловив занепокоєння нинішньою ситуацією на сході України, подякував учасникам АТО за мужність, відвагу і патріотизм і побажав їм витримки та якнайшвидшої перемоги у так званій неоголошеній війні з Росією.

Опісля всі присутні хвилиною мовчання вшанували жертв у Другій світовій війні.

А вихованці Нововолинської дитячої школи мистецтв подарували ветеранам і усім присутнім зворушливе свято музики. Чуттєво й душевно виконуючи українські патріотичні пісні юні вокалісти передали смуток і страждання, які довелося пережити у ті далекі роки.

А завершився захід виступом хору «Ветеран», який заспівав кілька українських народних пісень, зокрема, на фронтову тематику.

Ми вклоняємося пам’яті мільйонних жертв Другої світової війни, із болем згадуючи ріки людських сліз і сплюндровані життя постраждалих та їхніх родин. Сьогодні, коли сини України боронять нашу землю на Сході, цей день відгукується українцям особливим болем. Пам’ятати і шанувати полеглих за мир маємо не тільки у визначені дні, а завжди.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here