5 квітня – Міжнародний день супу

0
32

Міжнародний день супу , що відзначається 5 квітня, створений для того, аби ще раз підкреслити важливість цієї страви для здоров’я людини.

Рецепт супу сформувався ще багато століть тому, з тих пір як з’явилася посуд для його приготування. На стародавньому Сході це блюдо почали готувати ще за кілька десятків років до нашої ери, так як саме з східних країн в інші міста дійшла технологія виробництва підходящої посуду. Перші супи готувалися в посуді з глини і каменю, в такому вигляді всі інгредієнти страви зберігали свої властивості. У цьому рідкому блюді всі продукти гармоніюють між собою і доповнюють один одного, за підсумком виходить відмінний смак і аромат.

Суп готують як влітку, так і в зимовий період. Супи допомагають насититися і відновити сили, підвищити тонус. А лікарі впевнені в корисності супів навіть під час хвороби, прописуючи хворому легкі бульйони і овочеві супи для відновлення сил. На думку медиків, супи благотворно впливають на систему травлення організму, стимулюючи вироблення ферментів і шлункового соку, є профілактикою серцево-судинних, шлунково-кишкових і навіть онкологічних захворювань.

Але важливо пам’ятати, що не можна зловживати м’ясними, рибними і грибними супами тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку і людям, схильним до утворення каменів в нирках і подагрі.

У світі налічується приблизно 150 типів супів, які поділяються на більш ніж тисячу видів, при цьому кожен вид має варіанти.  Основні види супів класифікують за такими категоріями:

1. По температурі подачі – холодні і гарячі супи;

2. По калорійності – легкі і ситні (наваристі);

3. По використовуваних інгредієнтів – вегетаріанські (пісні) і супи, до складу яких входять компоненти тваринного походження;

4. За технологією приготування – варені супи і сирі; супи-пюре; заправні або загущені супи;

5. За смаком – солоні, нейтральні, солодкі. Який рецепт супу самий правильний і популярний – відповісти складно. Все залежить від країни і особистого смаку. У складі супів зустрічаються найрізноманітніші компоненти: м’ясо птахів або тварин, овочі, гриби, риба, злаки, бобові, молочні продукти, борошняні вироби, зелень, фрукти, ягоди, спеції. В залежності від інгредієнтів страви та особистих уподобань, супи подають на сніданок, обід або вечерю. Наприклад, молочний суп підходить і для ранкового прийому їжі, а овочевий і м’ясний частіше подають вдень або ввечері.

Що ж стосується «національностей» супів, то серед яскравих представників – борщ, солянка, окрошка і розсольник … Також відомі грузинський суп харчо і іспанська гаспачо, французький цибульний суп і датський гороховий суп з копченостями. Любителі східної кухні знають японський суп місо, китайський хого і в’єтнамський фо. І цей список можна продовжувати довго, у світі тисячі рецептів супу. А серед незвичайних є японський суп з локшини і шоколаду, карибський – з ігуани, польський пивний суп і африканський – з кави, бананів і бруду з підніжжя Кіліманджаро. Тому відзначаючи Міжнародний день супу, звичайно ж, традиційним застіллям, віддайте перевагу не звичним рецептом супу, а вишуканому та нетрадиційному.

Приємного апетиту!

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here