Нововолинський міський історичний музей відзначив 20-річний ювілей

0
1488

Нововолинський міський історичний музей відзначив 20-річний ювілей. На урочистості завітало чимало гостей, серед яких художники, колишні працівники, колеги з інших культурних закладів, представники влади і духовенства.

Ювілей – це хороша можливість пригадати нелегкий шлях створення і розвитку музею, підсумувати зроблене і похвалитись своїми досягненнями. А пишатись є чим.

За 20 років діяльності музей став своєрідним символом культури міста, який має свої точки зору, позиції, думки. Це унікальна скарбниця пам’яті, де зберігаються реліквії славного минулого, центр краєзнавчої роботи і історичної освіти населення.

Музей охоплює 7 виставкових залів. У п’яти з них розміщенні постійно діючі експозиції, а у двох – змінні.

У першому залі розміщенні експонати, які знайомлять відвідувачів музею із праісторією Нововолинська. Це, зокрема, археологічні знахідки: кам’яні сокири, скребки, кам’яні знаряддя праці, скам’янілі стовбури дерев, молюски. Цікавим є етнографічний куточок, в якому презентовані вишиті рушники, національний старовинний одяг, стародавні речі побуту наших предків: дерев’яні нецьки, ступа, коловороток, діжа, чвертка, рублики, лопата, ціп, масниця. Також тут виставленні вироби з лози, лика і соломи та глиняні глечики різних форм.

Другий зал розповідає про події Другої світової війни. Тут експонуються матеріали і фотодокументи про цей період нашої історії. Також доступні для огляду особисті речі ветеранів.

Третій і четвертий зали музею ознайомлюють з початком становлення і розвитку Нововолинська. Тут розміщенні фотодокументи перших будівельників, першопрохідників майбутнього міста, макети шахти №1, перших будинків, комбайну «Донбас-14». Тут експонуються одяг, речі та знаряддя праці перших місцевих шахтарів. А також представленні фотоматеріали про усі підприємства, що були та існують у місті, розміщенні стенди «Вони керували містом» та «Почесні громадяни Нововолинська», перший національний прапор, піднятий над міською радою. Тут є і куточок міжнародної співпраці та сувеніри міст-побратимів. Нещодавно тут з’явилась нова експозиція, у якій розміщені фото та біографічні дані усіх нововолинських воїнів, які загинули в АТО.

Особливо цікавим і суспільно-важливим є зал церковних старожитностей. У ньому експонуються старовинні ікони і плащаниця 18 століття відреставровані вмілими руками працівників музею, а також одяг священника, царські ворота з Успенської церкви села Низкиничі, духовна література. Також тут оформлена нова постійно діюча експозиція особистих речей Арсена Річинського – громадського діяча, лікаря, філософа, релігієзнавця. Після смерті дружини Ніни Річинської, речі чоловіка потрапили у музей, де були систематизовані і описані першим директором музею Надією Войтюк.

Шостий і сьомий зали музею – виставкові. Тут виставляються роботи місцевих умільців, учнів художнього відділу Нововолинської дитячої школи мистецтв, відомих художників не лише Нововолинська і області, а й інших регіонів України. Також тут представленні колекції, надбанні за 20 років музеєм, які знаходяться у фондах.

Якщо підсумувати, то фонди музею – це 6097 експонатів, з них – 1422 – предмети основного фонду, які належать до державної частини Музейного фонду України, 4640 – предмети науково-допоміжного фонду. У музеї є власна бібліотека, яка налічує 845 книг, а також в користування музею передана бібліотека філії Союзу Українок, надіслана діаспорою з-за кордону (Каліфорнія), яка налічує 1,2 тисячі книг.

Музей володіє безцінними музейними колекціями – історичними, художніми, мистецькими.

Сьогодні Нововолинський міський історичний музей – це не лише скарбниця, історія міста, де зафіксовані найважливіші події з його існування. Це і культурний осередок, який гуртує народних майстрів, художників, фотографів, краєзнавців, та просто талановитих людей. Музей проводить тематичні заходи, організовує міські свята та ярмарки, видає збірки та книжки, займається благодійними проектами. Зокрема, вже традиційне свято «Я по світу іду в вишиванці» та парад вишиванок, що відбувається 24 серпня на День Незалежності України – вже стали своєрідною візитівкою Нововолинська.

Тож, як бачимо, працівникам музею дійсно є чим пишатись. І 20-літній ювілей вони святкують з численними здобутками.

А розпочалося святкування Дня народження музею із презентації путівника по музею «Музей міста Нововолинськ», який знайомить з усіма 7 залами музею.

«Особливістю цього путівника є те, що текст подано на 3-х мовах: українській, польській та англійській, що дає можливість розширити нашу аудиторію відвідувачів. Ми, до речі, перший музей в області, який зробив тримовний переклад інформації в путівнику», – наголосила директор Нововолинського міського історичного музею Тетяна Марценюк.

На кольорових глянцевих сторінках путівника розміщена інформація про фонди, експозиції і експонати музею, цікаві факти про створення музею. Кожен текст доповнюють фотографії.

«Путівник було надруковано у Міській друкарні Нововолинська. Тираж 200 примірників. Хочеться подякувати усім, хто допомагав створювати цей путівник. Зокрема, фотографам Вікторії Бельській та Ірині Ромашко, перекладачеві на польську мову Наталії Савчук, а також Миколі Біднюку за верстку та дизайн», – зазначила Тетяна Марценюк.

Свої музичні та віршовані привітання працівникам музею і усім присутнім подарували вихованка Центру дитячої та юнацької творчості Віталіна Спічак, яка виконала пісню «Доленько моя» та вихованка дитячої театральної студії «Люстерко» Катерина Савчук, яка прочитала вірш Лесі Українки «Сім струн».

Усі присутні отримали путівник у подарунок.

А потім розпочались урочистості.

На адресу закладу лунали численні привітання від представників влади міста, громадськості, закладів культури та освіти, краєзнавців, митців, колег з інших культурних закладів не лише Нововолинська, а й Володимира-Волинського та відвідувачів музею.

Працівникам музею дарували квіти і подарунки.

Зокрема, Нововолинський міський голова Віктор Сапожніков, який був ініціатором створення міського історичного музею, подарував працівникам ноутбук.

Він привітав їх зі святом і зауважив, що пишається, тим, яким став музей.

«Хто не знає свого минулого, той не буде мати майбутнього. Тому коли я в 1997 році приступив до обов’язків міського голови, то одним з напрямків моєї роботи було створення нашого міського музею. Коли виникла така ідея – створити і відкрити музей, то на посаду директора була рекомендована Надія Войтюк, яка до заснування музею доклала найбільше зусиль. Було багато труднощів, але музей відкрився. І зараз мені приємно бачити, що до нашого музею ідуть школярі цілими групами. Мені приємно, що пам’ять про наше місто, засновників міста, видатних особистостей нашого міста зберігається. Мені приємно, що митці мають місце де виставити свої роботи і показати свій талант. Все проходить – лишаються справи, діла людські і вчинки. Я хочу подякувати усім, хто доклав зусиль і завдяки кому місто зараз має хороший музей, куди можуть прийти люди і дізнатись історію нашого міста і нашого краю. Бажаю, щоб музей процвітав, щоб збільшилась кількість експонатів, щоб частіше поповнювались фонди музею і росла кількість відвідувачів. Я думаю разом ми все це зробимо», – зазначив Віктор Сапожніков.

Він вручив Подяку за багаторічний особистий внесок у розвиток сфери культури міста, підвищення культурного рівня та естетичного виховання громадян, збереження традиційної спадщини як основи національної культури та з нагоди 20-річчя музею засновнику та першому директору Надії Войтюк.

Також міський голова вручив Подяки і теперішнім працівникам музею.

До привітань приєдналась і заступник начальника відділу культури Олеся Сословська. Вона подарувала працівникам музею сертифікат на друк фотоальбому для Нововолинського історичного музею.

Оскільки, музей завжди тісно співпрацював із духовними центрами міста, зокрема, із церквами та їх настоятелями, то привітати заклад із Днем народження прийшов і Благочинний Нововолинського Благочиння, настоятель Свято-Духівського Собору протоієрей Стефан Фульмес.

«Мені дуже приємно, що серед експонатів музею – чимало ікон, яким ви дали друге дихання, відреставрувавши їх. Радує, що ви видаєте релігійну літературу, зокрема, завдяки вашій роботі появилась збірка «Духовне серце шахтарського Нововолинська», – наголосив він і подарував до фонду музею дві ікони.

Перший директор музею Надія Войтюк розповіла як створювався музей, пригадала з якими труднощами їй довелося боротись і як вона збагачувала фонди музею.

«Це були дуже складні часи. Я не знала, що робити, за що братися, з чого починати. Але підтримка небайдужих людей допомогла. Я просто любила свою роботу, жила нею. Намагалася зберегти пам’ять про наше місто, постійно співпрацювала з різними організаціями, зокрема, з Союзом Українок, з релігійними, науковими, громадськими організаціями, з навчальними закладами, громадськими діячами, краєзнавцями і місцевими жителями для того, щоб збільшувати фонди музею», – розповіла вона.

І звернулась до теперішніх працівників музею:

«Я залишила в музеї 1365 експонатів. Зараз їх 1422. То за 4 роки їх кількість не дуже збільшилась. Прошу Вас – бережіть, шануйте і по можливості примножуйте речі Фонду музею. Бо це наша пам’ять, це наша історія. Досліджуйте, записуйте, шукайте якісь цінні матеріали».

А ще зізналась:

«Найчастіше мені сниться сон, як я веду екскурсію в музеї».

Працівники музею запевнили, що фонди музею – в надійних руках. І що вони будуть зберігати і примножувати те, що потім передадуть своїм послідовникам.

«Нововолинський історичний музей – має багатогранне обличчя. Адже це і «скарбниця», і творча «лабораторія», і «собор осіб», і «машина часу», і «сховище», і «живий організм». Ми намагаємося зберегти ту цінну історичну спадщину, яка була зібрана першим директором музею Надією Наумівною. Вона заклала фундамент нашого музею, а вже наше завдання – розбудовувати його і збагачувати. Зараз ми намагаємося йти в ногу з часом, бути цікавими для наших відвідувачів, намагаємося бути інтерактивними. Ми будемо працювати та вдосконалюватися, у нас дуже багато планів на майбутнє і наснаги змінюватися на краще», – наголосила зберігач фонду Нововолинського історичного музею Ірина Ромашко.

Завершилося свято виступами нововолинських артистів – Наталії Трясун та Сергія Маленка.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here