24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

0
1364

Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом, в ознаменування того, що цього дня у 1882 році лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу — туберкульозну бацилу. Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання. У цей день світова спільнота звертає увагу населення планети на серйозну проблему сучасності, що становить загрозу здоров’ю людей в усьому світі.

Метою Всесвітнього дня боротьби проти туберкульозу є підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу і зусилля по ліквідації цієї хвороби.

За офіційними даними ВООЗ, у світі близько 9,6 млн. хворих на туберкульоз, а внаслідок цього захворювання щорічно помирає близько 1,5 млн людей.

Однак, на шляху подолання туберкульозу світовою спільнотою досягнуто певні здобутки: у 2015 році рівень смертності від цієї недуги знизився на 47%, у порівнянні з 1990 роком.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, що передається повітряно-крапельним шляхом. Основним джерелом інфекції є хворі на туберкульоз з відкритими формами, тобто ті хворі, що виділяють збудника в навколишнє середовище разом з мокротинням під час кашлю, чхання, в розмові. При цьому збудник інфекції має здатність розповсюджуватися в радіусі 2-6 метрів. Один хворий протягом року може заразити 5-10 осіб, що контактують з ним.

Найчастіше туберкульоз розвивається у людей з ослабленою імунною системою. На жаль, рівень поширення туберкульозу в Україні характеризується високим ризиком інфікування населення, більшість з якого навіть не підозрює небезпеку зараження, контактуючи з хворими у транспорті, магазинах, місцях масового перебування людей тощо.

Бережіть своє здоров’я!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here