21 березня— Міжнародний день поезії

0
1748

Це свято відзначають майстри слова, їх музи та поціновувачі поетичних творів щорічно, 21-го березня, починаючи з 1999 року, за рішенням ЮНЕСКО на 30-й генеральній сесії в Парижі.

“Поезія – як живопис: один твір полонить тебе більше, якщо ти будеш розглядати його зблизька, а інший – якщо відійдеш подалі “(Горацій)

День поезії призначений об’єднати всіх людей, відданих віршам. Сьогодні по всьому світу проходять конкурси та фестивалі, зустрічі авторів з їх прихильниками і читачами, на яких початківці та вже досвідчені поети презентують свої збірки. Більшість культурних заходів до Дня поезії— це шанс для молодих сучасних майстрів пера і маленьких видавництв заявити про себе, знайти перших прихильників та познайомити гостів зі своєю творчістю.

Це цікаво знати

  • Найдавніші вірші були написані ще в 23 столітті до н.е. принцесою Ен-Хеду-ана і знахідка підтверджена артефактами. Принцеса є найбільш раннім автором, відомим по імені, а також першої поетесою і відома своїми шумерськими гімнами.
  • Найбільше цитують поета Вільяма Шекспіра. Десята частина оксфордського цитатника має рядки його сонетів, комедій і трагедій. За цитуванням перевершує Шекспіра лише Біблія.
  • Австрійського поета Райнера Марію Рільке до п’яти років одягали у дівочі сукні. Він народився у родині, де до цього у віці двох тижнів померла дочка. Тому два з шести його імен, Рене і Марія, були жіночими. Мати також одягала Рільке у дівочі сукні і грала з ним, як з дівчинкою.
  •  Володимира Маяковського звинувачували у шахрайстві. Причиною стали його вірші у манері “драбинкою”. Суму гонорару поетові визначали за кількістю рядків.
  • Поет Генріх Шиллер черпав натхнення від запаху гнилих яблук. Тарілка з ними завжди стояла у його кабінеті, коли він працював.
  • Одну поезію можна було прочитати 2 848 способами. Поезію-паліндром, створила китайська поетеса Су Хуей у ІV ст. Поезія представляла квадрат з ієрогліфів розміром 29×29. Цю поему можна прочитати, переходячи квадратом вправо або вліво, по горизонталі, вертикалі і навіть діагоналі.
  •  Володимира Маяковського звинувачували у шахрайстві. Причиною стали його вірші у манері “драбинкою”. Суму гонорару поетові визначали за кількістю рядків.
  • У Китаї поетів страчували за сумну поезію. Ідея такої цензури належала імператору Цяньлун. Він правив у XVIII ст. Сумними вважали вірші, у яких згадували минулі досягнення маньчжурської династії, до якої належав імператор.

В День поезії митці хочуть нагадати всім, що вірші — це мистецтво, яке можна почути.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here