Ситуація щодо лікування у Нововолинській центральній міській лікарні мешканців Іваничівського району знову загострилася

0
927

Останнім часом знову загострилася ситуація щодо лікування у Нововолинській центральній міській лікарні мешканців Іваничівського району. Минулого року у лікарні проліковано 2 292 хворих з інших районів, 1450 (63%) – мешканці Іваничівського району, з них 367 – прооперовано. Однак, відшкодування коштів медичному закладу Нововолинська за пацієнтів з Іваничівського району немає.

А кількість людей з Іваничівщини, які звертаються за медичною допомогою в Нововолинську лікарню зростає. Зокрема, у 2009 році у лікарні було проліковано 537 мешканців Іваничівського району, а минулого – майже втричі більше.

Нещодавно, на нараді в Нововолинського міського голови Віктора Сапожнікова, керівники Іваничівського району вимагали лікувати мешканців Іваничівського району у Нововолинській лікарні безкоштовно.

Однак, перший заступник Нововолинського міського голови Андрій Сторонський каже, що лікування іногородніх мешканців без відшкодування коштів неможливе.

«Керівництво Поромівської і Литовезької ОТГ вже другий рік поспіль із своїх бюджетів виділяють певну суму грошей для лікування членів своїх громад у нас. А влада Іваничівського району коштів не виділяє взагалі. Це нонсенс – хворі цього району лікуються в Нововолинській лікарні, а кошти за це лікування лишаються в Іваничах. Далі це продовжуватись не може. Адже один ліжко-день у лікарні сьогодні вартує – 440 грн., у які закладено зарплату лікарів і медперсоналу, енергоносії, комунальні послуги, санітарна обробка приміщень, харчування. До того ж, додаткові пацієнти – це додаткове навантаження на роботу лікарів. А зарплата в них і так не велика. Середня зарплата по лікарні зараз всього 4120 гривень. І на неї не впливає скільки хворих лікар прийме вдень. Тоді чому лікарі Нововолинської лікарні мають приймати в день, наприклад, 15 – 20 людей, а лікарі Іваничівської лікарні наполовину менше?», – прокоментував ситуацію Андрій Сторонський.

Також перший заступник Нововолинського міського голови Андрій Сторонський наголосив на ще одній проблемі, яка виникла в Нововолинській центральній міській лікарні:

«На цей рік із міського бюджету ми додатково виділили колективу медзакладу 16 мільйонів гривень і все ж таки 7 мільйонів гривень не вистачає на заробітну плату. Ми їх знайдемо за рахунок перевиконання власних надходжень, але ж цього перевиконання треба досягнути».

Андрій Сторонський стверджує, що лікарі Нововолинської центральної міської лікарні готові надавати висококваліфіковану медичну допомогу всім і надають її. Але на все потрібні кошти, яких зараз не вистачає.

Варіант вирішення ситуації в Андрія Сторонського такий:

«В ідеалі має бути так: гроші «ходять» за пацієнтом, тобто автоматично із бюджету перераховується у ту лікарню, куди звернувся пацієнт».

Ситуацію, зі слів чиновника, не рятує і створення у Нововолинську госпітального округу – під цю реорганізацію з держбюджету не надійшло ні копійки.

Зараз керівники Нововолинської міської ради чекають пропозицій від влади сусіднього району.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here