9 березня – Перше і друге віднайдення голови Іоанна Предтечі

0
939

9 березня у православних християн та греко-католиків велике церковне свято на честь першого і другого обретіння глави Іоанна Предтечі.

За церковними переказами, після відсічення голови Івана Хрестителя тіло було поховано його учнями в самарійському місті Севастії, а голова — таємно — на горі Ємонській. Через багато років при будівництві храму на цій горі й відбулося Перше віднайдення голови Іоанна Предтечі. Щоб не було вчинено наруги, вона була знову похована у збудованій церкві. У 452 р. відбулося Друге віднайдення голови Хрестителя. Святиня була перенесена в Едессу, а пізніше в Константинополь.

Кажуть, що в цей день «птахи обертаються до нас головами, збираються летіти до нас». Іванов день вважався критичним. Не можна було починати нових справ. Всі сільськогосподарські роботи були заборонені. У давнину В цей день не в’язали, не шили. Жінки не прали білизну, щоб птахи не відлетіли назад. Багаторічні спостереження показували, що своєчасний приліт птахів обіцяє хороший врожай. У цьому випадку птаху старалися допомогти, влаштовували годівниці.

Народні прикмети:
На Обретіння сніг — Великдень буде холодним.
Якщо раптом в Іванів день заспіває синиця — це до тепла, однак якщо співає вона протяжно і жалібно — значить, голодна.
Якщо птахи в’ють гнізда на сонячній стороні — літо буде холодним
Крик журавля весною — провісник тепла.
Для молодої дівчини побачити лелеку вперше навесні в польоті – дуже добрий знак, що віщує їй веселе літо.
Якщо ж уперше навесні дівчина на порі побачить лелеку, який сидить, то це найгірший для неї знак: ще довго дівувати їй доведеться.
Якщо побачиш лелеку – це до щастя.
Якщо рано лягати спати 9 березня, то в будинок може проникнути нечисть, вкрасти дітей або отруїти їжу.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here