Невідоме про квітку пролісок

0
3673

На початку весни на проталинах з’являється невелика рослина з двома вузькими листами і одною білою квіткою. Ця чудоваа прикраса і радість ще по-зимовому холодна називається пролісок.

Представляємо вам цікаві факти про пролісок.

1. Латинська назва проліска «галянтус» (Galanthus) походить від грецьких коренів «гала» — молоко та антюс — квітка, що на українську мову можна перекласти як «молочний квітка». Білосніжні бутони проліска дуже схожі на застиглі каплі молока. У народі пролісок має безліч назв — підніжний тюльпан, сончик, разлапушник, бобрик, одномісячник, пасхальний колокольчик.

2. Пролісок — родич нарцисса. Вони принадлежать до однієї і тієї ж сім’ї амариллисів. Зацвітає пролісок відразу після сходу снігу, починаючи з січня, і квітне до квітня.

3. Найбільше видова різноманітність пролісків існує на Кавказі. Там було виявлено 16 видів.

4. У пролісках зберігається органічне з’єднання галантамінів, яке вперше було виділено з луків проліска Ворон і входить до списку «життєво необхідних та найважливіших лікарських препаратів». Галантамін використовують для лікування залишкових явищ поліомієліту (дитячої спинномозкової паличі), рухових порушень, пов’язаних з порушенням ЦНС та інших захворювань.

5. Незважаючи на те, що ппролісок з’являється у весну, він здатний витримати десятиградусний мороз. У цьому йому допомагає своєрідний «чехол» із тонких волосків під основою стебла.

6. У 2012 році луковиця з рідкісним проліска, квітки якого мають жовті відступи, було продано в онлайн-аукціоні eBay за рекордну суму 725 фунтів стерлінгів. До цього у 2011 році луковиці проліска, що не мають звичайних для інших видів вкрапленого зеленого, вийшли з молотка за 350 фунтів стерлінгів.

7. Термін «галантофілія» означає колекціонування пролісків. Одна з найбільших колекцій пролісків виростає на заході Англійського графства Глочестершир, в місці Кольсбурн-парк. Начал збирати ці ніжні рослини натураліст Генрі Джона Елвіса більше 130 років тому, в честь його навіть назвали один з найпопулярніших у Туреччині видів пролісків — «пролісок Елвіса».

8. Проліски нерідко становяться героями різних художніх творів. Варто згадати хоча б сказку про Ганса Християна Андерсена «ПРОЛІСОК» (1862), в якій розповідається про маленьку відважну квітку та про нестійку любов дівчат, або сказок Самуїла Маршака «Дванадцять місяців» (1942 р.), де зла мачеха відправила падхерицу збирати пролісок в середовищі зими.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here