Чистимо золото вдома

0
1980

Золоті вироби давно перестали вважатися атрибутом розкоші і є в кожній родині. Вони радують нас своїм зовнішнім виглядом і блиском. Однак, навіть при самому акуратному відношенні, з часом золото темніє, вироби з нього забруднюються, на них можуть з’явитися плями.

Ми підібрали найпоширеніші способи чистки золота в домашніх умовах:

Як почистити золото в домашніх умовах: від жиру і бруду

Усунути сліди забруднень з золотих прикрас просто — в невеликій ємності потрібно змішати гарячу воду (50-70 ° С) і один з миючих засобів:

  • Рідкий засіб для миття посуду;
  • Мило, натерте на крупній тертці (краще господарське);
  • Шампунь;
  • Пральний порошок

Золоту прикрасу поміщують в отриманий розчин на 2-3 години, після цієї процедури бруд і жир розмягчиться і легко видаляється звичайною зубною щіткою з м’якою щетиною. Після цього прикрасу треба як слід промити під проточною водою і дати їй висохнути.

Якщо після такого мильного «купання» бруд все ж залишився, процедуру необхідно повторити.

Ще одним способом простого чищення від бруду і жиру є кип’ятіння в мильному розчині. Виріб із золота кладеться в ємність з таким розчином і кип’ятиться протягом 2-3 хвилин. Далі слід почистити виріб щіткою, як і в першому способі

Щоб надати виробам із золота блиск, можна покласти їх на ніч в розчин цукру, для приготування розчину 2-3 чайні ложки цукру додають на склянку води.

Відмінний ефект дає паста, приготовлена з вазеліну, мильної стружки, води і крейди (в порошку), узятих в рівних пропорціях. Золоті прикраси після чистки такою сумішшю, виглядають, як нові.

Як почистити золото в домашніх умовах: «народні» рецепти

Є деякі старовинні народні рецепти, які допоможуть повернути виробам із золота первісний блиск:

    • Натерти цибулю на тертці, змочити соком, що виділився серветку і протерти їм золотий виріб.
    • Намазати поверхню виробу губною помадою, через деякий час протерти її сухою тканиною. Помада містить діоксид титану, який допоможе видалити з поверхні золота потемніння.
    • Водний розчин бури допоможе видалити сильні забруднення, але проти плям він безсилий. Необхідно змоченою в розчині ганчіркою протерти виріб, потім промити його під проточною водою.
    • Чистка поверхні золота зубною пастою теж може дати хороший ефект, але вимагає обережності. Для нанесення пасти використовується м’яка зубна щітка або ганчірочка.

  • Зрідка трапляється, що на виробі з золота з’являються плями від йоду. Відчистити його допоможе розчин гіпосульфіту, який продається у відділах для фотолюбителів.
  • Ще один спосіб, яким користувалися наші предки. Треба взяти трохи пива і білок яйця, ретельно перемішати, нанести на ганчірочку і протерти цією сумішшю золоту прикрасу. Після цього промити проточною водою і просушити.

Як почистити золото в домашніх умовах, якщо воно старе

Якщо золото старе, можливо, на ньому з’явилися плями або плівка окису. Для очищення таких виробів використовується нашатирний спирт і перекис водню. На склянку теплої води додається:

  1. 1 чайна ложка нашатирного спирту;
  2. 30 мл. 30% розчину перекису водню;

1 ложка рідкого мила;Всі складові необхідно перемішати в неметалевому посуді, покласти вироби в розчин на 15-20 хвилин. Промити проточною водою і протерти фланеллю або замшею.

За допомогою аміаку теж можна добитися хорошого результату в боротьбі з оксидами. На склянку води треба додати ½ чайної ложки 10% розчину аміаку і 1 чайну ложку будь-якого миючого засобу. Після того, як ви покладете туди прикрасу з золота, вода відразу потемніє, виріб після цього витягується з розчину і промивається під проточною водою.

Якщо у виробі є дорогоцінні камені, такими способами очищення користуватися не можна.

Розчин соди так само добре очищає золото від оксидів (тільки не слід наносити порошок соди на виріб і терти, на поверхні можуть залишитися подряпини).

У невелику ємність покладіть шматочок фольги, викладіть на неї золоту прикрасу, залийте содовим розчином (столова ложка соди на склянку води). Залиште на кілька годин. Потім промийте виріб під проточною водою і просушіть.

Ще один спосіб очищення — кип’ятіння в содовому розчині. У содовий розчин потрібно додати кілька крапель засобу для миття посуду і прокип’ятити хвилин 10-15. Після цього промити і насухо витерти.

Золото так само можна почистити сольовим розчином (на ½ склянки води — 3 столових ложки нейодованої солі). Залиште ваші ювелірні прикраси в такому розчині на всю ніч, протріть м’якою тканиною і насолоджуйтеся їх блиском.

Якщо жоден із способів не дав потрібного результату, можна придбати спеціальну професійну пасту або пінку для очищення виробів із золота. Вона продається в ювелірних магазинах і великих відділах побутової хімії, коштує вона недорого, а вистачає її надовго.

Очистка ювелірних прикрас ультразвуком — ще один сучасний спосіб очищення прикрас. Ультразвукові прилади вельми ефективні і допоможуть очистити золото в важкодоступних місцях, але при цьому досить дорого коштують

Як почистити золото в домашніх умовах: якщо вироби з дорогоцінними каменями

Золоті вироби з каменями вимагають особливо дбайливого ставлення. Чистити їх бажано не рідше, ніж раз на місяць. Спосіб очищення таких виробів залежить від того, який камінь в них вставлено.

Якщо камінь, інкрустований в виріб, м’який (до таких каменів відносять бурштин, перли, опал, лазурит, бірюза), для його очищення можна застосовувати нашатирний спирт, оцет або луг. Можна промити таку прикрасу в спирті, розведеному в рівних пропорціях з водою, або в мильному розчині, не залишаючи прикрасу в ньому надовго.

Перли обмивають пензликом, занурюючи їх в мильний розчин. Золоту частину виробу з перлами протирають м’якою ганчіркою. До твердих каменів відносять діамант, рубін, сапфір, топаз, смарагд, аметист, турмалін, циркон. Вироби з цими каменями можна почистити спиртом за допомогою ватної палички, потім змити спирт мильним розчином і насухо витерти фланеллю.

Ювелірні вироби з діамантами можна почистити зубною щіткою з м’якою щетиною, змоченою в мильному розчині. Підійде рідке мило, шампунь або пральний порошок.

Також вироби з діамантами чистять розчином нашатирного спирту (6 крапель спирту на склянку води). Потім протирають камінь і оправу ватною паличкою.

Якщо виріб з твердим каменем сильно забруднено, то його очищають зубною щіткою, змоченою в бензині.

Циркон добре очищає суміш нашатирного спирту з водою у співвідношенні 1:6

Як почистити золото в домашніх умовах і не зіпсувати його

Щоб не зіпсувати золото під час чищення, потрібно запам’ятати кілька правил:

  • Від абразивних речовин при чищенні золота краще відмовитися, є ризик залишити на поверхні подряпини.
  • Вироби, що вимагають більш делікатного поводження (ланцюжки, тонкі браслети) не можна піддавати грубим механічним впливам.
  • Для чищення виробів з каменем спочатку з’ясувати, наскільки цей камінь твердий, а потім виходячи від цього вибирати спосіб чистки.
  • Якщо камінь приклеєний, виріб не можна мочити, щоб уникнути відклеювання каменю.
  • Спочатку завжди потрібно вибирати найбільш щадний спосіб, наприклад замочування в мильному розчині, і, тільки якщо він не підійшов, переходити до «хімічних» методів очищення.

Появу плям і подряпин на золотих ювелірних прикрасах легше попередити, ніж намагатися їх позбутися. Для цього потрібно дотримуватися кількох простих правил:

1. Прибираючи вдома, ювелірні прикраси необхідно знімати. По-перше, тому що побутова хімія, потрапляючи на золото, може негативно на нього вплинути, по-друге частинки пилу і бруду при збиранні можуть забиватися в візерунки кілець або браслетів.

2. На ніч прикраси необхідно знімати, контактуючи зі шкірою, вони забруднюються і з часом окислюються.

3. Кожного разу, знімаючи прикрасу, її потрібно протирати ганчірочкою.

4. Тримати вироби з золота потрібно в місцях, куди не можуть потрапити косметичні речовини.

5. У картонних коробках тримати золоті прикраси також можна, картон містить сірку, яка може викликати появу плям. У пластикових контейнерах золото теж зберігати не рекомендується.

Якщо доглядати за золотими виробами правильно, тоді вони будуть служити довго і чудово при цьому виглядати!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here