Цьогоріч у княжому місті – сторіччя з дня створення Сірожупанної дивізії

0
525

У березні у Володимирі-Волинському хочуть відзначити сторіччя створення у місті першої регулярної формації Армії УНР – Першої стрілецько-козацької дивізії, що за кольором своїх мундирів отримала назву Сірожупанна.

З такою пропозицією до міської влади, керівників певних управлінь та відділів звернулась депутат Володимир-Волинської міської ради Світлана Федонюк, – пише Район. Володимир-Волинський.

Свій задум вона виклала у відповідному депутатському зверненні.

«У час війни за Донбас серед громадськості зростає зацікавлення історією створення українського війська від періоду перших двох етапів національно-визвольних змагань – Української Народної Республіки (УНР) та Української Держави – до сьогодення.

У березні 1918 року у місті Володимирі-Волинському була сформована перша регулярна формація Армії УНР – Перша стрілецько-козацька дивізія, що за кольором своїх мундирів отримала назву Сірожупанної.

Дивізія стала однією з провідних військових сил національно-визвольної боротьби українського народу за державну незалежність. Поступово між українською громадою Володимира-Волинського та дивізією налагодились добрі взаємини. Військові разом з УСС зорганізували у місті українську народну школу, пожертвували на її діяльність кошти. Постійний зв’язок із дивізією підтримував голова міської управи Л. Мишуга. Таким чином, Сірожупанна дивізія стала осередком національної культурно-освітньої ідеї та політично активної громадянської позиції. У такий спосіб стихійність військового будівництва, притаманна попереднім етапам існування УНР, було подолано.

Цьогоріч відзначатимемо сторіччя цієї важливої для розбудови українського війська події. Тим більше, що на місці дислокації Першої стрілецько-козацької дивізії УНР тепер стоїть бойова 14-бригада ЗСУ.

Враховуючи вищевикладене, з метою розширення міських заходів щодо патріотичного виховання молоді, прошу у березні 2018 року провести відзначення сторіччя створення Першої стрілецько-козацької дивізії УНР у м. Володимирі-Волинському серед школярів, студентської та військової молоді», – йдеться у зверненні.

Окрім того, в одній із міських книгарень планують протягом березня 2018 року організувати тематичну виставку-продаж літератури з історії українського війська, утвердження державності для старшокласників, місцевої студентської та військової молоді (призовники 14-їОМБр).

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here