Ціни на продукти в Україні зростуть ще більше: вартість їжі наблизилась до рівня ЄС

0
747

Українці платять за їжу значно більшу частину своїх доходів у порівнянні з жителями інших країн Європи, хоча ціни у нас на більшість продуктів нижчі.

Так підрахували фахівці Економічного дискусійного клубу (ЕДК), пише «Сегодня».

Причина в тому, що зарплати українців залишаються одними з найнижчих в Європі, а ось вартість нашого продкошика поступово наближається до середньоєвропейської.

___1.18

Як видно з інфографіки, наприклад, наше молоко вже дорожче, ніж у найближчих сусідів – поляків і білорусів, і всього вдвічі дешевше, ніж у французів. При цьому середня зарплата в Україні становить 18% від середніх заробітків у Польщі, 7,5% – від заробітків у Франції і 62% – в Білорусі. Ціни на курятину практично однакові з сусідськими, хоча і в 2,8 рази нижчі, ніж у Франції. І поки тільки овочі і яблука у нас коштують набагато менше, ніж за кордоном. Експерти ЕДК впевнені, що наші ціни в порівнянні з зарплатами завищені.

«Показником того, що у нас найвищі ціни по відношенню до зарплат, є те, що українська сім’я зараз витрачає на харчування 57% місячного доходу, білоруська – 38%, а середньоєвропейська – всього 14-18%, – говорить виконавчий директор ЕДК Олег Пендзин. – Відомо, що країни з аграрними і сировинними економіками, до яких відноситься і Україна, багатими не бувають, тому що їхня продукція відрізняється низькою додатковою вартістю. Без розвитку високих технологій говорити про зростання заробітків до європейського рівня не доводиться».

На думку Пендзина, зростання цін останніми роками відбувалося тому, що після підписання Асоціації з ЄС був порушений паритет між низькими зарплатами і цінами на енергоносії та послуги ЖКГ, які дотуються за рахунок держави, і було скасовано держрегулювання на соціальні продукти. Експерт упевнений, що повертати держрегулювання цін на їжу і знижувати тарифи на компослуги безглуздо, але для сімей з низьким рівнем доходів потрібно ввести цільові грошові виплати на покупку соціальних продуктів харчування. Це можуть бути платіжні картки, за допомогою яких можна буде купити такі продукти.

Директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко прогнозує, що ціни на їжу в Україні навряд чи будуть падати.

«По багатьох позиціях вже досягнуто паритету з євроцінами, тому можна очікувати лише уповільнення темпів росту, – роз’яснив нам Дорошенко. – Відносна дешевизна наших фруктів і овочів влітку і восени пояснюється тим, що середню ціну знижує несортова українська продукція, а наприклад, добірні імпортні яблука у нас вже зараз стоять, як у Європі. У середньому продукти подорожчають на 10-12% за умови девальвації на 7% і інфляції 9%. За окремим продуктам, наприклад, по м’ясу, вершковому маслу може бути зростання цін на 18%, по соняшниковій олії – навіть до 30%. А цукор навряд чи подорожчає, оскільки його наварили багато. Здешевлення інших продуктів може бути тільки сезонним, це овочі та фрукти, а також, наприклад, влітку ціна на яйця може знизитися на 15-20%. На 20-30 % влітку подешевшає сало через зниження на нього попиту. А ось куряче філе наблизиться за ціною до свинини і яловичини – 120 грн/кг».

На думку Пендзина, зростання цін на продукти в цьому році може пом’якшити лише підвищення зарплат, викликане більш швидкою девальвацією гривні, ніж зростання цін. Але зарплати не будуть підвищуватися повсюдно, тому продовжиться розшарування суспільства за рівнем доходів.

З ним згоден і Дорошенко: «Середня по країні зарплата може перевищити 9000 грн. Точно виростуть заробітки в держсекторі, оскільки уряд обіцяв зростання як мінімальних зарплат, так і соцстандартів у військовослужбовців».

Вголос

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here