Згідно з давньою українською народною традицією Свята Вечеря у переддень Різдва збирає за столом усю велику родину. І що важливо – спізнюватися до столу аж ніяк не можна. У цей день наші прадіди нічого не їли аж до самого вечора. І лише з першою зорею на небі, яка, за біблійними переказами, несе благу звістку про народження спасителя – Ісуса Христа, українці розпочинали святкову трапезу.
Хоча Святий Вечір припадає на останній день Різдвяного (пилипівського) посту, і всі страви, які до свята готують господині – пісні, називається вона багатою вечерею, бо стіл у цей вечір багатий 12-тьма стравами. Традиційно на Святу Вечерю стіл прикрашали:
– Кутя
Свят-вечір: якою має бути кутя та як її правильно їсти? [РЕЦЕПТ]
– Борщ з вушками
– Грибна юшка
– Вареники
– Голубці
Рецепти пісних страв: голубці та підлива з грибами
– Маринований оселедець
– Мариновані гриби
– Заливна риба
– Тушкована капуста
– Квасоля
– Узвар
– Пампушки
Рецепти різноманітних – традиційних та оригінальних – пісних страв читайте у нашій рубриці “СМАЧНОГО”!
За матеріалами: Українські традиції