«Кіборги»: фільм про війну, яка триває

0
334

З 7-го грудня на екранах кінотеатрів з’явиться новий вражаючий фільм про війну на Сході України – «Кіборги».

фільм "Кіборги" та його авторифільм “Кіборги” та його автори

Вчора, 30 листопада, у Львові, в кінотеатрі «Планета Кіно», ТРЦ Forum (Під Дубом, 7а) відбувся допрем’єрний показ художнього фільму «Кіборги» режисера Ахтема Сеїтаблаєва, повідомив кореспондент «Вголосу».

Драматична і глибоко психологічна військова драма – про оборону Донецького аеропорту, який утримували українські військові у боротьбі проти російських загарбників. Українських оборонців назвуть згодом кіборгами за неймовірний героїзм та відвагу при обороні аеропорту, яка тривала 242 дні.

У фільмі відтворено реалії війни проти російських військ, що вторглися на українську землю, показано недолугість українського командування, яке забороняє стріляти у відповідь з огляду на Мінські домовленості.

Головні герої цієї військової драми з позивними «Мажор», «Серпень», «Гід», «Субота», «Марс» та «Старий» представляють різні типажі чоловіків, які мають свої мотиви, щоб захищати Україну від російських загарбників.

Особливе психологічне навантаження має діалог українського командира з позивним «Серпень» із пораненим донецьким технологом, що воює на боці сепаратистів і висуває свої аргументи у цій війні. Зрештою, сепаратист вголос каже, що їх, місцевих, кинули «на передок». А коли інший український військовий «Мажор» вирішив відпустити донецького полоненого, якому надали медичну допомогу, поділилися цигаркою, його ж вбивають «свої». Причому саме командир «Серпень» спрогнозував на 99 відсотків таку долю місцевого мешканця, який воює на боці загарбників. І лише полон міг врятувати йому життя.

«Ми стаємо свідками народження нової політичної української нації, – заявив режисер фільму Ахтем Сеїтаблаєв, – Цей фільм саме для молоді і про майбутнє цієї молоді, яка знає, в якій країні вона хоче жити. Саме тому потрібно було вибрати, хто з двох головних героїв залишиться живим – досвідчений і свідомий націоналіст «Серпень» чи емоційний і нетерплячий знищувати нападників «Мажор», який проміняв свою європейську безпеку на почесний, але ризикований обов’язок захищати Україну. Тому попри всю пошану до дорослого покоління, майбутнє за цією молоддю».

Під час допрем’єрного перегляду фільму у залі було багато військових і зволожених від сліз очей. І, звичайно, оплески захисникам України.

Бюджет фільму становить 47 млн грн. Половину суми виділила держава, решту – спонсори. Кожні 5 гривень від вартості квитка підуть на підтримку родин загиблих Героїв.

 

«Вголос»

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here