Які пенсії в Україні отримують судді та силовики

0
274

8 жовтня 2017 року президент України Петро Порошенко підписав закон про пенсійну реформу. Згодом у Кабміні розповіли про зміни перерахунку пенсій та інші подробиці ухваленого законопроекту. Цим документом передбачається підвищення як мінімальних, так і інших пенсій на деякі суми.

Проте «Слово і Діло» зацікавили пенсії не звичайних громадян, а суддів, правоохоронців та інших силовиків. Тим більше, що деякі з них отримали 166 тисяч і 96 тисяч гривень пенсії.

Згідно з отриманою від Пенсійного фонду інформації, в 2016 році на виплату пенсій військовослужбовцям і силовикам пішло 20 мільярдів 557 мільйонів 700 тисяч гривень. А на пенсії суддів і їх довічне утримання витратили 478 мільйонів 700 тисяч гривень.За перше півріччя 2017 року видатки на виплату пенсій та довічне утримання суддів пішло майже на 200 відсотків більше коштів, ніж торік.

Водночас витрати на суддів у другій половині 2016 року й першій половині 2017 року збільшилися. На початку 2016 року максимальний розмір щомісячних виплат довічного утримання був встановлений на рівні 10 740 грн, тому витрати на суддів склали 140 млн 100 тис. грн.

У червні того ж року Конституційний суд визнав неконституційним обмеження максимального розміру довічного утримання суддів, через що витрати виросли практично в два з половиною рази – до 338 млн 600 тис. грн.

Відповідно до ухваленого наприкінці 2016 року закону, знову встановлено обмеження щомісячного довічного грошового утримання судді в період роботи в тому ж розмірі. Однак після ухвалення нового закону «Про Вищу раду правосуддя» щомісячне довічне грошове утримання судді у відставці виплачується без обмеження максимальним розміром і без урахування особливого порядку виплати в період роботи, пише ВАР.

У зв’язку зі зміною законодавства витрати на суддів збільшилися практично втричі – до 410 млн 200 тис. грн.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here