У ВР планують посилити відповідальність за поводження з відходами

0
363

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко ініціюватиме приведення законодавства в сфері екології до євростандартів в частині посилення відповідальності місцевих адміністрацій за відсутність баків для сміття в місцях загального користування. Про це вона повідомила у  на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

За словами І. Геращенко, внесення законопроекту про збільшення штрафів за викидання сміття в непризначених місцях – тільки перший крок плану ” За чисту Україну!”.

“Другий – посилення відповідальності місцевих адміністрацій за невстановлені баки для сміття в місцях загального користування. Третій – обов’язкове сортування сміття. Працюємо над вдосконаленням українського законодавства в сфері екології, приведенням до європейських норм і стандартів”, – написала І. Геращенко.

Також І. Геращенко повідомила, що нею підготовлені запити на всі обласні державні адміністрації з проханням надати повний звіт про використання екологічного збору, який залишається в місцевих бюджетах.

“Я впевнена, що час вводити персональну відповідальність для місцевого керівництва, яке часто тримає гроші, зібрані як екологічний податок (збір) на депозитах, замість витрачати на екологічні потреби регіону, в т. ч. на встановлення смітників, переробку сміття, озеленення, рекреаційні роботи”, – наголосила І. Геращенко.

Нагадаємо, кожного року в Україні утворюється близько 12-15 млн тонн твердих побутових відходів, 40% із яких — це тара.

Верховна Рада України хоче перейняти досвід європейських країн та впровадити фандомати в Україні. Нардепи переконані, що нова система збору тари допоможе зменшити кількість сміття в Україні та стимулюватиме громадян цивілізовано поводитися з відходами.

Депозитна система впроваджена в багатьох європейських країнах: Швеції, Норвегії, Фінляндії, Данії, Естонії. Наприклад, в Норвегії збирають 95% тари, в Фінляндії — 93,3%, а в Данії — 89%.

 

Джерело: УНН

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here