ПРО БЕЗВІЗОВИЙ РЕЖИМ З ЄС

0
1308

ukrzakordonom id13351 650x410 1 650x410

Безвізовий режим між Україною та Європейським союзом — це статус, що дозволив громадянам України вільно перетинати міждержавні кордони країн Європейського Союзу без попереднього звернення до посольства для отримання дозволу, починаючи з 11 червня 2017 року.

Що потрібно для перетину кордону?

Для безвізових поїздок потрібно:

– Мати біометричний закордонний паспорт (не внутрішню ID-картку), який буде дійсний не менше, ніж три місяці після того, як ви повернетеся додому. Закордонний біометричний паспорт можна оформити в підрозділах Державної міграційної служби, а за кордоном — в дипломатичних установах України.

– Перебувати на території ЄС не більше 90 днів протягом 180-денного періоду. Це означає, що коли ви будете в’їжджати в ЄС, прикордонник відрахує 180 днів назад і перевірить, чи не перевищує загальна кількість днів вашого перебування в ЄС протягом цього часу 90. Відлік 180-дневого періоду починається “від сьогодні”. Відповідно до умов безвізового режиму, у будь-який із днів загальна сума днів вашого перебування в ЄС у цей період не може перевищувати 90 днів. Причому першим днем перебування в ЄС вважається дата в’їзду. Тобто, навіть якщо ви в’їхали, наприклад, 1 липня о 23:55,  2 липня буде вже другим днем вашого перебування в ЄС. У зазначені 90 днів не входять дні вашого перебування в ЄС, якщо ви їздили туди на підставі дозволу на проживання чи довгострокової візи;

– Для здійснення подорожі у безвізовому режимі громадянин України має бути готовим до надання службовцям прикордонних служб європейських країн інформації, у тому числі документально підтвердженої, щодо мети поїздки, наявності місця проживання, достатніх фінансових засобів на запланований період перебування, а також підтвердження наміру повернутися в Україну (наприклад, зворотній квиток).

У разі подорожі автомобілем громадянам України також потрібно придбати поліс медичного страхування та страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу (така умова не є обов’язковою, проте для уникнення протиріч є бажаною).

Кому можуть відмовити у в’їзді?

– Особам, яких визнали винними у скоєнні злочину на території ЄС і засудили до тюремного ув’язнення на термін від одного року;

– Особам, щодо яких є підстави вважати, що вони вчинили тяжкий кримінальний злочин або мають намір вчинити його на території ЄС;

– Особам, які були вислані з ЄС;

Вищеперераховані особи можуть бути внесені у Шенгенську інформаційну систему як особи, яким відмовлено у в’їзді. Водночас не у всіх випадках відмови у в’їзді і вислання з ЄС особа вноситься в цю систему.

Мета поїздки.

Для перевірки мети поїздки на кордоні можуть попросити такі підтверджуючі документи:

Для бізнес-подорожей і відряджень:

$1·        запрошення на зустріч

$1·        інший документ, що підтверджує торговельні або ділові відносини

$1·        квиток на виставку або захід, якщо метою поїздки є їхнє відвідування

Для туризму або приватних подорожей:

$1·        бронювання проживання або запрошення в довільній формі, якщо ви збираєтеся зупинитися у друзів

$1·        зворотний квиток (якщо ви подорожуєте автомобілем, це не обов’язкова вимога)

$1·        маршрут або план вашої поїздки, якщо ви подорожуєте автомобілем

Для подорожей з метою навчання:

$1·        сертифікат про реєстрацію/зарахування до навчального закладу/курсів/школи

$1·        студентське посвідчення або сертифікат про відвідування курсів

Для подорожей з метою участі в політичних, наукових, культурних, спортивних або релігійних заходах або з іншою метою:

$1·        запрошення, вхідні квитки, дані про реєстрацію або програми; у них має бути вказана назва організації, яка запрошує, та термін перебування

$1·        будь-які інші прийнятні документи, що підтверджують мету візиту

Питання – відповіді.

Чи можна багаторазово відвідувати країни Євросоюзу в 180-денний період?

Так, однак потрібно уважно поставитись до розрахунку терміну 90 днів за 180-денний період перебування, аби не перевищити його. Тривалість перебування на території Євросоюзу кожен можете вирахувати за допомогою калькулятораhttps://ec.europa.eu/home-affairs/content/visa-calculator_en

По яких країнах Євросоюзу можна подорожувати без візи?

Безвізовий в’їзд поширюється на:

$11.     держави-члени Європейського союзу: Австрію, Бельгію, Грецію, Данію, Естонію, Іспанію, Італію, Латвію, Литву, Люксембург, Мальту, Нідерланди, Німеччину, Польщу, Португалію Словаччину, Словенію, Угорщину, Фінляндію, Францію, Чехію та Швецію;

$12.     держави-члени Європейського союзу, які не входять до Шенгенської зони: Болгарію, Кіпр, Румунію та Хорватію;

$13.     держави, які не входять до ЄС, проте є учасницями Шенгенської угоди: Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію.

Єдиними країнами Євросоюзу, щодо яких існують обмеження безвізового перетину кордону є:

$1·        Велика Британія та Ірландія.

Скільки грошей мені потрібно мати при собі, аби подорожувати країнами Європейського Союзу?

Відповідно до статті 5 (3) Шенгенського прикордонного кодексу такі кошти мають оцінюватися в залежності від кількості днів, мети перебування та середніх цін у зазначеній країні на харчування і проживання, помножених на кількість днів перебування.

           Ви повинні бути у змозі підтвердити, що маєте достатньо коштів на час запланованого перебування та для повернення додому або для транзиту до третьої країни.

           Для підтвердження фінансової спроможності ви можете пред’явити готівку, дорожні чеки та кредитні картки міжнародних платіжних систем.

          Декларації про спонсорство й гарантійні листи/запрошення від осіб, у яких ви плануєте зупинятися, також можуть слугуват доказом фінансової спроможності.

         Баланс картки може бути перевірений у банкоматі, якщо такий є в зоні прикордонного контролю, або ж за допомогою інтернет-банкінгу, телефонного дзвінка у банк чи іншими засобами, доступними у пункті перетину кордону.

       Запрошення від осіб, у яких ви маєте намір зупинитися, можуть перевірити на кордоні, зв’язавшись із ними безпосередньо або через компетентні органи.

Що трапиться, якщо я залишусь в ЄС більш ніж на 90 днів без посвідки на проживання або довгострокової візи?

       Перебування громадян України в ЄС понад 90 днів без посвідки на проживання або довгострокової візи є незаконним і може призвести до депортації та заборони повторного в’їзду до країн Євросоюзу терміном на кілька років.

Які правила подорожі до країн ЄС автівкою в умовах безвізового режиму?

Що необхідно для подорожі за кордон на авто?

–      національне посвідчення водія

–     розпізнавальний знак України на транспортному засобі

–  договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів

–      свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, що видане на особу, яка перетинає кордон

–      державний номерний знак на ТЗ.

Водіям слід пам’ятати, щ оіндивідуальні номерні знаки транспортних засобів дійсні лише на території України, за кордон необхідно виїжджати на державних номерних знаках.

У разі відсутності права власності на транспортний засіб – слід оформити документи  для  поїздки за  кордон, для цього необхідна заява власника  транспортного засобу або документ, що підтверджує  право  користування і (або) розпорядження транспортним засобом.

Особам, що здійснюють поїздку за кордон, на період подорожі видається свідоцтво  про реєстрацію  на  їх ім’я. Свідоцтво про реєстрацію, видане на ім’я власника  транспортного  засобу,  і  документи,  які підтверджують право  користування і (або) розпорядження транспортними засобами, зберігаються  у  сервісному центрі МВС.

Важливо! Видане на  період поїздки за кордон свідоцтво про реєстрацію підлягає поверненню відповідному сервісному центру МВС  не пізніше ніж протягом 10 днів післ яповернення з-за кордону.

Транспортні засоби,  на які згідноіз законом встановлено тимчасову заборону на зняття з обліку (крім транспортних засобів, придбаних  у  розстрочку), до поїздок за кордон не допускаються.

Детальну інформацію про організацію поїздки за кордон на транспортному засобі можна знайти на сайті hsc.gov.ua, отримати консультацію – за номером (044) 290-18-99 або на офіційній Фейсбук-сторінці Головного сервісного центру МВС.

Яка інформація має бути вказана у листі-запрошенні довільної форми і чи може бути такий лист-запрошення роздруківкою повідомлення з електронної пошти? Яку форму повинно мати підтвердження фінансової гарантії?

Так, запрошення, роздруковане з електронної пошти, може бути використане подорожуючими. Потурбуйтеся, аби сторона, яка вас запрошує, зазначила (мовою країни, де здійснюється перетин, або англійською мовою) свою адресу, діючий телефон для зв’язку, мету візиту, зв’язок із запрошуваною особою або особами.

Натомість підтвердження фінансових гарантій (якщо подорожуючий не має можливості довести фінансову спроможність) бажано надавати не у довільній формі, а офіційнім документом. Формат фінансових гарантій встановлюється на національному рівні кожною країною-членом ЄС. Зазвичай цей документ завіряється муніципальною владою у тій місцевості, де зареєстрована особа, що запрошує.

Нововолинське бюро правової допомоги

Скриннік В.Р.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here