Електромобілі зможуть забезпечувати енергією сусідні будівлі – вчені

0
269

Дослідники з Уорікського університету у Великій Британії вивчили властивості літій-іонних акумуляторів, що використовуються в комерційно доступних електромобілях, і прийшли до висновку, що підключення до мережі не тільки не позначається негативно на їх ефективності, але і покращує її. Про це пише Futurity, передає УНН.

Протягом двох років команда дослідників Уорікського університету під керівництвом старшого наукового співробітника Котуба Уддіна працювала над створенням найточнішої моделі

погіршення характеристик електричних акумуляторів під впливом різних зовнішніх факторів – температури, струму, зарядженості, ступенем розрядки. Використовуючи цю модель, вченим вдалося розробити алгоритм, який визначає, скільки енергії необхідно електромобілю для здійснення щоденних поїздок, а скільки він може віддати в мережу без погіршення характеристик.

Потім дослідники застосували цей алгоритм, щоб з’ясувати, чи зможуть електромобілі, припарковані на стоянці міжнародної цифрової лабораторії Уорікського університету, забезпечити достатньо енергії для її живлення (будівля включає в себе аудиторію на 100 людей, навчальні та електричні лабораторії, переговорні кімнати і робочі місця на 360 людей). У результаті з’ясувалося, що для цього вистачить 120 електромобілів, або 2,1% всіх автомобілів на парковці. При цьому річні темпи зниження ємності підключених батарей сповільняться на 9,1%, а потужності – на 12,1%, хоча раніше передбачалося, що підключення до енергомережі негативно позначається на акумуляторах.

“Результати нашого дослідження підвищують привабливість технології “автомобіль-мережа” для автовиробників: це не лише ефективне рішення для підтримки енергомереж, а й додаткове джерело доходів. Крім того, ми показали, що існує реальна можливість таким чином продовжити термін експлуатації батарей. Отримані результати також привабливі для законодавців, зацікавлених у скороченні викидів вуглекислого газу в енергетичному секторі”, – розповів провідний автор дослідження Котуба Уддін.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, за підсумками першого півріччя поточного року ринок електрокарів в Україні зріс утричі.

Найбільше електрокарів їздять по дорогах Києва, Одеської та Харківської областей. Сьогодні в Україні налічується близько 400 пристроїв для зарядки електрокарів.

Додамо, що за словами генерального директора мережі АЗК WOG Сергія Корецького, що в 2017 році до 300 автозаправних комплексів WOG планується обладнати зарядками для електрокарів.

Джерело: УНН

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here