По 50 грамів: фізики навчилися розливати світло

0
561

Вченим вдалося просунутися в дослідження світла. Фізики з італійського дослідного інституту CNR NANOTEC перетворили його в аналог квантової рідини.

Про це повідомляє Phys.org. Нова форма матерії здатна “обтікати” різні перешкоди на шляху.

Подібний ефект виникає, коли скупчення частинок або атомів охолоджують майже до абсолютного нуля. В результаті припиняється тепловий рух і починають проявлятися квантові явища.

Атоми після зниження температури набувають здатність “текучості” без тертя і просочуватися крізь вузькі щілини та капіляри. Речовина з такими властивостями називають квантовою рідиною.

Вчені вирішили повторити ефект при кімнатній температурі і використовували надтонку плівку з органічних молекул. Вони помістили її між двох дзеркал з дуже високими коефіцієнтами відображення. В зібраний пристрій запустили фотони, які опинилися в дзеркальній пастці. Вони чіплялися за молекули і так породжували гібридну рідину зі світла і матерії.

Успішний експеримент, за словами вчених, довів, що подібну речовину можна отримати і без наднизьких температур. Це дозволить створювати пристрої на основі фотонної суперрідини, в яких тертя і супутні втрати тепла будуть зведені до мінімуму.

Знай.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here