Про відшкодування пільг та субсидій містам – на брифінгу у Верховній Раді

0
580

18 травня 2017 року заступник Нововолинського міського голови Володимир Рожелюк разом із в.о. Луцького міського голови Ігорем Поліщуком, першим заступником Володимир – Волинського міського голови   Ярославом Матвійчуком, заступником Ковельського міського голови Андрієм Товстигою побували у Києві, де відбулася їхня зустріч з волинськими нардепами Ігорем Гузем та Іриною Костанкевич. Метою зустрічі стало питання про відшкодування містам заборгованих пільг і субсидій.

Представники чотирьох волинських міст озвучили проблеми, пов’язані з невиплатою  державою коштів на пільги та субсидії, керівнику департаменту Міністерства соціальної політики України. Станом на 1 травня цього року сума боргу  по Нововолинську становить  73 млн. грн.  Найбільш критична ситуація з повернення із зазначеної суми  так званих «живих» коштів – це 2 млн. 347 тисяч гривень. Із них  заборгованість для виробничого управління комунального господарства становить 449 тисяч гривень. У свою чергу це комунальне підприємство  чверть мільйона гривень боргує за пальне, яке необхідне для вивезення сміття, і  вже є попередження про те,  що у випадку не вирішення проблеми з проплатою коштів до 1 червня, сміттєвози  перестануть заправляти.Так і недалеко до сміттєвого колапсу, схожого на львівський.

З лютого 2017 року не отримують свого заробітку працівники Нововолинських ЖКП №1, ЖКП №2  і  ЖЕКу №3, так як заборгованість перед цими підприємствами сягнула 906 тисяч гривень.  Майже мільйон гривень не відшкодовано   об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, яких на даний період в місті налічується  більше 180, це стримує процес, аби  розпочати ремонти дахів та мереж, щоб вчасно підготуватися до наступної зими. За словами Володимира Рожелюка, такий стан справ може привести до банкрутства комунальних установ.

–         Склалося враження, що Міністерство соціальної політики не володіє ситуацією і не вважає проблему настільки актуальною і гострою,- зауважив заступник міського голови.-Це пов’язано із тим, що різним областям України призначені різні суми. Є «любимчики» і «пасинки». Так, наприклад, Вінницькій області у державному бюджеті на виплату пільг і субсидій  передбачено 80%, а на Волині ситуація найгірша, уже вичерпано весь ресурс на субсидії та пільги, передбачений субвенцією на цей рік, адже  коштів вистачило лише на січень-лютий.

Тему відшкодування містам пільг та субсидій також порушили   у парламенті на брифінгу народні депутати Ігор Гузь та Ірина Констанкевич разом з представниками чотирьох міст обласного значення.

Як вважає Володимир Рожелюк, дана ситуація  є  серйозним ударом по реформуванню житлово-комунального господарства України і в цілому підриває процес децентралізації у нашій державі.

Народні депутати України Ігор Гузь та Ірина Констанкевич ще раз пообіцяли озвучити проблему з трибуни Верховної Ради на Дні Уряду 19 травня.

http://novovolynsk-rada.gov.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here