Відбувся семінар керівників закладів освіти

0
623

Нещодавно за ініціативи міського методичного кабінету та підтримки управління освіти на базі ЗОШ №4 (директор Сачук Т.О.) відбувся семінар керівників закладів освіти у рамках регіонального проекту «Лідер освітніх інновацій».

Модуль 1. «Управління змінами» (керівники – Вітюк В.В., кандидат педагогічних наук, доцент, проректор із наукової роботи ВІППО; Ткачук Н.М., кандидат педагогічних наук, завідувач науково-дослідної лабораторії освітніх інновацій ВІППО).

У роботі семінару взяли участь: заступник начальника управління освіти Лакиш О.О.,  завідувач міського методичного кабінету Хвіщук О.В., методисти міського методичного кабінету, директори та заступники директорів загальноосвітніх навчальних закладів, НЦДЮТ, МНВК, ДЮСШ.

Учасники семінару переглядали презентації, виконували вправи, працювали у групах, вели дискусію з допомогою техніки «Шість капелюхів мислення де Боно», прослухали лекцію-презентацію «Готовність педагогів до змін в умовах Нової української школи».

В.Вітюк зазначила, що мета цього проекту – якісна освіта, а це можливо тоді, коли в закладах освіти працюють керівники-лідери. Саме вони повинні знати, як упроваджувати інновації, як здійснювати зміни й до чого ці зміни можуть привести; учити педагогів працювати по-новому, адже освіта зі знаннєвої має перетворитися на компетентнісну. Дитині недостатньо дати лише знання, ще необхідно навчитися користуватися ними. Знання та вміння взаємопов’язані з ціннісними установками учня, формують його життєві компетентності, необхідні для успішної самореалізації у житті, навчанні та праці. «Освічені українці, всебічно розвинені, відповідальні громадяни й патріоти, здатні до інновацій, – ось хто поведе українську економіку вперед у ХХІ столітті» (із Концепції «Нової української школи»).

Говорили про те, що нова  української школа має працювати на засадах орієнтованої моделі освіти. У рамках цієї моделі школа максимально враховує здібності, потреби та інтереси кожної дитини, на практиці реалізуючи принципи дитиноцентризму. У зв’язку з цим змінюється і роль учителя («Діти сьогодні хочуть сучасних, діти сьогодні хочуть креативних, діти сьогодні хочуть учителів, які розуміють їх, в першу чергу»).

Керівники проекту Вітюк В.В. і Ткачук Н.М. наголосили, що у наступних трьох модулях «Ефективний самоменеджмент», «Лідерство і управління мотивацією команди», «Управління проектом» учасників семінару чекають нові технології та вправи щодо створення сприятливого освітнього середовища в закладах освіти міста.

О.В.Хвіщук, завідувач міського методичного кабінету

novovolynsk-rada.gov.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here