Пенсійний вік: кого і чому примусять працювати довше

0
1010

Підвищення пенсіонерам віку виходу на пенсію не враховує реальних економічних і суспільних показників та умов життя літніх людей.

Рекомендації західних партнерів і, зокрема, Міжнародного валютного фонду щодо стабілізації економічного клімату в Україні часто не враховують реальної соціальної ситуації в країні. Підвищення пенсійного віку, яке вимагає МВФ, у поєднанні зі зростанням тарифів на комунальні послуги може стати причиною зростання невдоволення в суспільстві, зазначила соціолог Ірина Бекешкіна.

“Іноді поради західних партнерів є догматичними і зовсім не враховують ситуацію в країні. Не думаю, що підвищення пенсійного віку радикально поліпшить економічні показники. Зараз на пенсії багато людей, трудові навички яких застаріли. Щоб вони працювали, їх треба перевчити і працевлаштувати, а у нас молодим нема де працювати. У перспективі підвищувати пенсійний вік необхідно, а зараз це навіть з прагматичної точки зору більшого ефекту не дасть, а ось обурення в суспільстві тільки підсилить, особливо в поєднанні з підвищенням тарифів”, – вважає експерт.

Вона зазначила, що основна причина дефіциту Пенсійного фонду зараз не в кількості пенсіонерів, а в нестачі надходжень.

“У нас катастрофа, тому що на одного працюючого припадає надто багато непрацюючих і непомірне навантаження на тих, хто легально працює і платить у Пенсійний фонд. Треба серйозно розібратися, скільки працюючих взагалі нічого не платять. Якщо, за офіційними даними, в тіні 40 % економіки, значить, вони не платять соцвнески. З цим спочатку треба розібратися, щоб не було такої катастрофічної ситуації з наповненням Пенсійного фонду”, – підкреслила Бекешкіна для видання “Гордон“.

Раніше Знай.uа повідомляв, що пенсіонерів залишили без пільгового проїзду через субсидій.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here