Нововолинськ нарешті почули

0
526

Епопея із фінансуванням профтехосвіти в Нововолинську, схоже, завершується. Уряд затвердив стабілізаційну дотацію місцевим бюджетам на видатки для цієї галузі.

Нововолинську перепало понад 6 мільйонів гривень.

Де взяти 24 мільйони гривень (а саме стільки потрібно було на фінансування обох училищ) коли міський кошторис на 2016 рік уже прийнято, нововолинським посадовцям довелося думати, щойно парламент ухвалив законодавчі зміни й переклав обов’язок утримувати заклади профтехосвіти на органи місцевого самоврядування.

Дійти згоди у цьому питанні представникам Нововолинської міської ради та обласним чиновникам не вдавалося понад півроку. Попри всі об’єктивні пояснення, що таких коштів у бюджеті малого міста недостатньо, в області наполягали взяти їх з інших статей: індексації освітянам та медикам, ремонту дахів у навчальних закладах, асфальтування доріг тощо. А тим часом заборгованість по заробітній платі та напруга в колективах обох училищ зростала.

Дивує беззуба позиція обласного управління освіти, на балансі якого і до сьогодні знаходяться професійно-технічні заклади, зокрема і їх майно. Жоден із керівників обласного управління освіти за півроку ні разу не приїхав і не поспілкувався з людьми, – прокоментував ситуацію перший заступник міського голови, секретар ради Андрій Сторонсьий.

Одночасно із погашенням заборгованості обом училищам місцеві посадовці намагалися вирішити питання фінансування на майбутнє. Адже час ітиме, люди працюватимуть, учні навчатимуться. Тому потрібно було остаточно узгодити, хто ж утримуватиме нововолинську профтехосвіту. Обласна рада прийняла рішення, яким зобов»язала Нововолинське ВПУ перереєструватися за фактичною адресою в Будятичах, аби мати право отримувати виплати не із місцевого, а з обласного бюджету. Юридичну адресу училище змінило ще 30 травня, однак на останній сесії облради його згодилися фінансувати лише з липня.

У тому, що в Нововолинську таки ніде відкроїти мільйони на профтехосвіту, столичні чиновники, на відміну від обласних, не сумніваються. Адже наше місто потрапило у двадцятку, яким уряд затвердив стабілізаційну дотацію на видатки для професійно-технічної освіти. До переліку увійшли міста, в яких питома вага видатків на фінансування професійно-технічних навчальних закладів є більшою, ніж 20% від загального обсягу видатків місцевого бюджету. Нововолинську виділили понад 6 мільйонів гривень. Відтак, за ці кошти місто таки профінансує заборгованість перед ВПУ за червень. Решта ж коштів піде на фінансування ПТУ №11. Шкода, що проблеми фінансування нововолинської профтехосвіти побачили в Києві, а у Луцьку ні.

Крапку в проблемі фінансування професійно-технічної освіти має поставити новий закон “Про професійну освіту”, в якому детально прописаний механізм фінансування. Адже нині, навіть із виділенням грошей, проблем вистачає. Органи місцевого самоврядування змушені утримувати заклади, які їм не належать. Скажімо, до прохання нововолинських посадовців передати у власність чи хоча б оперативне управління училища, чиновники в області та столиці не дослухалися.

novovolynsk-rada.gov.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here