Гірники відмовились спускатись у шахту

0
443

Перша зміна шахти №9 «Нововолинська» ДП «Волиньвугілля» не працювала через протест шахтарів, які переживають за майбутнє шахти та свої робочі місця. Як розповідає голова первинного осередку Незалежної профспілки гірників України на шахті Василь Гура, через незрозумілі дії керівництва ДП «Волиньвугілля» ситуація на шахті складна.

«Коли збираються погасити борги, невідомо, – говорить Василь Гура. – Зате надійшов наказ Міненерговуглепрому №550 від 21 серпня 2015 р., підписаний першим заступником міністра Ігорем Мартиненковим, про виведення шахти №9 зі складу ДП «Волиньвугілля» і перетворення її в окрему юридичну одиницю.

Слідом за ним недавно призначений генеральний директор ДП Федір Григорович Богдан дає команду «гасити» штреки нашої копальні, для чого на шахті «Бужанська» створюється спеціальна бригада, яка має демонтувати й вивезти арочне кріплення. Бригада ця, схоже, збирається на кілька місяців розташуватися на шахті №9, бо під її нарядну навіть хочуть забрати кабінет голови ППО НПГУ. З усього видно, хоча шахта №9 – єдина у ДП «Волиньвугілля», яка зараз видобуває й одразу реалізує тверде паливо, її хочуть поспішно ліквідувати, а ще швидше – «освоїти» майно, як це відбувалося під час закриття шахти №1.

Замість того, щоб запустити на «дев’ятій» нову лаву й добувати потрібне на зиму вугілля, якого в Україні катастрофічно не вистачає, керівництво ДП вирішує ліквідувати шахту. Рішення приймають у високих столичних кабінетах та генеральний ДП, а директор шахти №9 Анатолій Головко справно виконує вказівки. З нашої шахти раніше вже забрали шість стрічкових конвеєрів, дві навантажувальні машини, вугледобувний комбайн К-101 тощо, а тепер, кажуть, нову лаву неможливо запустили, бо немає обладнання. Щоб нарешті добитися від керівництва ДП «Волиньвугілля» відповідей на всі свої запитання про долю підприємства та те, коли нам нарешті віддадуть заборговане, я у п’ятницю, 11 вересня, ініціював проведення позмінних зборів. На них ми вирішили, що на 7-й ранку у понеділок, 14 вересня, викликаємо до себе на шахту №9 генерального, комерційного та технічного директорів і головного бухгалтера ДП «Волиньвугілля».

У суботу, 12 вересня, генеральний директор пообіцяв приїхати разом із технічним, але змістовної розмови у понеділок перед початком першої зміни так і не вийшло»

firstsocial.info

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here