Папір можна виготовляти із вапняку та мармуру, без використання деревини

0
785

Все більше компаній у світі для виробництва паперу використовують замість деревини вапняк та мармур. 

Так званий «кам’яний» папір на 80% складається з карбонату кальцію, який отримується зі згаданих мінералів, та на 20% – з нетоксичної синтетичної смоли (HDPE – це поліетилен високої міцності). Остання зв’язує подрібнену гірську породу і перетворює її у білосніжний, міцний, водонепроникний, стійкий до розриву, а також до води, вогню, жиру та багаторазового стирання папір.

При цьому виробництво такого екопродукту суттєво заощаджує природні ресурси. Для порівняння, на тонну звичайного паперу потрібно 23 дерева, 38000 кДж енергії та 73 кубометри води. Для виготовлення паперу із вторсировини необхідно чотири дерева, близько 23000 кДж енергії і приблизно 41 кубометр води. В обох випадках використовується відбілювач – карбонат кальцію (30%).

Натомість виробничий процес «кам’яного» паперу не вимагає деревини, води, відбілювання, а також застосування хлору, кислот і нафтових продуктів – компонентів, які роблять відходи паперово-целюлозної промисловості отруйними. До того ж на одну тонну такого екопродукту витрачається половина енергії необхідної для виготовлення вторинного паперу.

На додачу, «кам’яний» папір не потребує спеціальної утилізації – біорозкладаний матеріал перетвориться в добрива через 14-18 місяців. Під впливом сонячних променів смола HDPE розпадається, а карбонат кальцію повертається до початкової твердої форми, яка є природною для навколишнього середовища. При горінні мінеральний папір не буде викидати в атмосферу отруйні речовини.

Також «кам’яний» папір може використовуватися без великих витат води та енергії для виробництва продуктів з пластику.

Сьогодні карбонат кальцію становить близько 70% від загальної кількості корисних копалин на Землі, отож сировини для мінерального паперу вистачить всім.

Вперше процес створення «кам’яного» паперу був розроблений компанією Taiwan Lung Meng Technology Co в кінці 90-х. Сьогодні цей екопродукт запатентований в більш ніж 40 країнах під торговими марками Rockstock, Terraskin, ViaStone, FiberStone, Kampier, EmanaGreen, Repap та іншими, пише ecotown.com.ua.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here