Соціальні мережі можуть переписувати людині пам’ять

0
678

Вихваляючись у соціальних мережах, ви можете справити враження на ваших знайомих, однак це може переписати ваші спогади, замінивши «красивою картинкою» те, що було насправді. 
Про це свідчать результати дослідження, проведеного одним із засновників Товариства нейропсихоаналізу Річардом Шеррі.

За словами Шеррі, зрозуміло, що люди хочуть справити хороше враження, отримати підтримку колег та знайомих. Однак таке устремління має негативну сторону — той, хто вихваляється, може забути свій реальний життєвий досвід, або те, що він переживав, говорить психолог.

В цьому випадку, «ми губимо себе справжніх або заперечуємо те, що було», говорить Шеррі. За словами психолога, таким чином соціальні мережі можуть розірвати узгодженість між реальним життям людини та її спогадами.

Дослідження Річарда Шеррі показало, що 10% опитаних спотворили свої спогади після того, як написали про певні події. 16% із тих, хто таким чином «переписав собі пам’ять» — молоді люди у віці 18—24 років. Спотворювали, переважно, описи того, як вони відпочивали, а також речі, пов’язані із кар’єрою та стосунками. На це їх підштовхувало бажання виглядати цікавішими.

Зміни пам’яті стосувались записів у соціальних мережах, де люди мають акаунти для спілкування із друзями, зокрема Facebook та Twitter. У той же час дослідження показало, що втрачені спогади за бажання можна повернути.

www.epochtimes.com.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here