Волинь вносить пропозиції щодо формування бюджету на наступний рік

0
536

У облдержадміністрації ретельно проаналізували проект Держбюджету на 2015 рік. У результаті дійшли висновку, що запропоновані зміни до Бюджетного кодексу України у частині доходів та базової дотації значним чином обмежують ресурси обласного бюджету.
Тому фахівці підготували ряд пропозицій щодо врегулювання особливо болісних моментів. Відповідні напрацювання подано до розгляду в Адміністрацію Президента України, Міністерство фінансів України, комітет Верховної Ради з питань бюджету, віце-прем’єр-міністрові Геннадію Зубку та народним депутатам, обраним від Волині, Степанові Івахіву, Ігореві Гузю, Ігореві Єремеєву, Юрію Савчуку, Сергію Мартиняку, Ігореві Лапіну.

Що ж пропонують волиняни? Наприклад, залишок коштів екологічного податку спрямовувати на здійснення заходів енергозбереження, реконструкції систем каналізації та очистки води, ремонту житлового фонду та інше.

Також у листі зазначено: «при збільшенні обсягу дотації з 80 до 90 відсотків місцеві бюджети області додатково отримали б 75 млн.грн., в тому числі обласний бюджет – 19 мільйонів гривень.

Зважаючи на відсутність детальних розрахунків забезпеченості коштами бюджетів з низькою податкоспроможністю пропонуємо передбачити, що у 2015 році місцевим бюджетам з індексом податкоспроможності бюджету менше 0,9 такому бюджету надається базова дотація в обсязі, необхідному для досягнення значення такого індексу забезпеченості відповідного бюджету 0,9».

Окрім того, проекті Закону України „Про Державний бюджет України на 2015 рік” передбачена стабілізаційна дотація обсягом 2 млрд. гривень. Така дотація має бути хоча б частково розподілена між територіями уже при затвердженні бюджету для здійснення вирівнювання забезпеченості місцевих бюджетів на стадії їх прийняття. Розподіл частини такої дотації при схваленні державного бюджету пропонуємо здійснити між місцевими бюджетами з індексом податкоспроможності менше 0,9 відповідно до чисельності населення та кількості бюджетних установ місцевих бюджетів.

Волиняни наголошують: «закриття вугле- та торфодобувних підприємств має здійснюватись виключно за рахунок коштів Державного бюджету, а передача на утримання з місцевих бюджетів ветеринарної медицини – лише після детального обрахунку відповідних доходів по кожному обласному бюджету».

Мало того, наголошують: із метою надання можливості органам місцевого самоврядування самостійно використовувати наявні кошти для фінансування установ освіти і науки вважають за необхідне надавати відповідні трансферти не у вигляді субвенцій, а у вигляді дотацій, та надати право органам самоврядування перерозподіляти такі трансферти для вирішення проблемних питань фінансування закладів освіти та охорони здоров’я.

Варто наголосити, що запропоновані зміни не потребують додаткових витрат із Державного бюджету та, водночас, дадуть можливість у перехідному 2015 році врегулювати комплекс питань щодо упорядкування мережі освітніх закладів з урахуванням функцій нових установ.

Наголошують автори пропозицій і на тому, що при доопрацюванні змін до бюджетного законодавства слід передбачити, що невикористані у 2014 році кошти субвенції з Державного бюджету на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах не підлягають поверненню до державного бюджету та перераховуються до загального фонду відповідних місцевих бюджетів.

Відтак представники виконавчої гілки влади області покладають неабиякі сподівання, що урядовці врахують пропозиції волинян, а народні обранці забезпечать підтримку щодо лобіювання відповідних пропозицій при ухваленні проекту Держбюджету на 2015 рік.

Прес-служба облдержадміністрації.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here