Віктор Сапожніков :” Шахти та їхні трудові колективи – це не тільки історія міста, але й його нинішнє повнокровне виробниче життя”

0
805

Після зустрічі із журналістами, міський голова Віктор Сапожніков у середу, 10 грудня, за сприяння голови ОДА Володимира Гунчика разом із головою Волинського теркому вугільників Юрієм Калістратовим, профспілковими лідерами і керівниками шахт ДП «Волиньвугілля» був присутній на прийнятті виробничої програми у профільного заступника міністра енергетики і палива Юрія Зюкова. Віктор Борисович був схвильований та стривожений після поїздки у столицю.

Ситуація із прийняттям програми, яку відклали на тиждень, його не радує. Більше того, існує загроза занепаду, як такої вугільної галузі Волині. У 2015 році хочуть закривати шахту №1, на черзі – шахта №9, «Бужанська» не отримує розвитку, дуже туманні перспективи фінансування 10-ї. До речі, із виділених цього річ 100 мільйонів гривень на копальню №10, отримано – 37 мільйонів. А вже на сьогодні виконано робіт на таку суму. Якщо до 25 грудня гроші на шахту не надійдуть, то знову виникнуть виробничі, технічні, соціальні проблеми. Якщо конкретніше, то ті кошти виділені на папері, а в реальності – нема. Згідно із коаліційною угодою, наша держава повинна бути енергетично незалежною і для цього вона закуповуватиме вугілля на світовому ринку. Згідно із програмою діяльності Кабміну, планується приватизувати 37 шахт, 24 законсервувати, 32 – підлягають закриттю, туди потрапили і дві «Нововолинські» – 1 і 9-та.

– Може я чогось і не розумію, – мовив Віктор Сапожніков, – але не сприймаю таку енергетичну незалежність. Потрібно всій громаді нашого міста відстоювати себе, просити і впливати на ці негативні процеси. 30 мільйонів гривень, які надходять щомісяця для підтримки вугільної галузі у місто, дають життя торгівлі, побуту, аптечним закладам, значно знижують соціальну напругу. Я закликаю всю громадськість пройнятися цією проблемою, нам потрібно менше мітингів, пікетів, ділити те, чого вже нема, або є обмаль. Шахти та їхні трудові колективи – це не тільки історія міста, але й його нинішнє повнокровне виробниче життя.

Міський голова Віктор Сапожніков, голова теркому профспілки шахтарів Юрій Калістратов з відповідним листом, де озвучили ці проблеми, і на мобільний телефон зверталися до народного депутата по нашому округу Ігоря Гузя. На жаль, не отримали відповіді ні в електронному, ні в письмовому варіанті. Не відповідав і на телефонні дзвінки.

Таку ж стривоженість висловив і голова теркому профспілки працівників вугільної промисловості Юрій Калістратов. Він розповів про перипетії із прийняттям програми, а також висловив свої побоювання стосовно шахти №1, якій свого часу не дали розвинути північне крило, а сьогодні – південне.

Поки що, – сказав Юрій Іванович, – ми не змогли переконати урядовців у доцільності збереженя шахт №1 і 9, ДП «Волиньвугілля». Але впевнений, що використаємо усі важелі й доб‘ємося поставленої перед собою мети. Шахтарські профспілки – велика сила і з ними потрібно рахуватися.

Ігор Лісовий

Джерело: novovolynsk-rada.gov.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here