ЗМІ дізналися про претендентів на міністерські портфелі

0
591

Повним ходом тривають переговори про майбутню парламентську коаліцію і про новий склад Кабінету міністрів. І хоча пару днів тому учасники чергового раунду коаліційних переговорів заявили, що вже сьогодні, 14 листопада, можуть вийти не тільки з підсумковим текстом коаліційної угоди, а й з пропозиціями сторін щодо складу уряду, поки, схоже, остаточний склад “всієї прем’єрської раті” залишається лише чорновим, пише “Сегодня”.

Поки йдеться лише про пропозиції кожної зі сторін одна одній, багато позицій відкриті для обговорення, – визнають опитані учасники переговорного процесу.

Спочатку в “Блоці Петра Порошенко” взагалі запропонували “Народному фронту” поділити Кабмін “на двох”, без залучення інших сил, на кшталт “Самопомічі” і Радикальної партії Олега Ляшка, – розповідає представник “Народного фронту”. Рішення залучити до формування Кабміну інші партії, за його словами, було пов’язано з побоюванням, що в тоді, зрештою, президентський “Блок” захоче забрати собі все.

Правда, навіть при цьому, ключовими постами обидві політсили ділитися не мають наміру.

Основний камінь спотикання – пости глав МВС і Мін’юсту. “Порошенко просто хоче взяти під контроль всі силові структури”, – каже наш співрозмовник в “Народному фронті”, додаючи, що в партії Арсенія Яценюка за обидві посади мають намір боротися до кінця. Тим більше, що нинішній глава Мін’юсту вважається особистою креатурою прем’єра та Андрія Пишного.

Раніше в ЗМІ, з’явилася інформація про те, що з боку “Блоку Петра Порошенко” пропонують на посаду глави МВС Віктора Балогу. “Вони хотіти можуть що завгодно, але це маячня”, – запевнив нас представник “Народного фронту”. У “БПП” коментувати це питання відмовилися.

Але, як зазначають у Порошенка, якщо їм все ж не вдасться “протиснути” свою людину на посаду голови МВС (Мін’юст вони готові все ж залишити Яценюку, якщо він погодиться пожертвувати міліцією), то в якості альтернативи президент хотів би, щоб в коаліційній угоді записали готовність поміняти закон про антикорупційне бюро. У новому вигляді главу бюро повинен призначати президент, а не парламент.

Збережуть свої пости міністр оборони і міністр закордонних справ, каже представник “Народного фронту”. “Нас просто не зрозуміють, якщо ми зараз знову піднімемо питання про зміну голови міністерства оборони, та й Степан Полторак поки віх влаштовує” – ділиться він.

Та ж доля, за його словами, і у глави зовнішньополітичного відомства Павла Клімкіна.

Залишається поки незмінною кандидатура віце-прем’єра-міністра Володимира Гройсмана, – визнають і в “БПП” і в партії Яценюка.

На посаду першого віце-прем’єра Блок Петра Порошенко пропонує Віталія Ковальчука, який очолював передвиборний штаб майбутнього глави держави. Міністром кабінету міністрів може стати Остап Семерак, – його підтримує “Народний фронт”.

На посаду віце-прем’єра президентська команда пропонує Миколу Томенко. При цьому його ж розглядають і на пост міністра освіти. “З Томенко все просто. Якщо ми віддамо посаду гуманітарного віце-прем’єра Ганні Гопко з “Самопомочі”, то Томенко піде в Міносвіти, якщо ж ні – то він – віце-прем’єр, а Квіт – все так само міністр освіти” – каже представник “БПП”

Відразу кілька кандидатів називають і на посаду голови МОЗ: Блок Порошенко – нинішнього радника глави держави, відомого лікаря і громадського діяча Ольгу Богомолець, “Батьківщина” – Василя Лазорчишина.

На пост глави Міненерго у Порошенка пропонують Олександра Домбровського. Відкриті поки питання по Мінфіну і міністерству економіки. Якихось грунтовних і компромісних кандидатур на ці пости учасники переговорів поки не знайшли.

“В той же Мінфін просто складно знайти грамотну людину зі знанням англійської. Там треба знати бюджет, фінансовий сектор і англійська, для спілкування із Заходом” – каже один з позафракційних депутатів, який знає умови переговорів.

На посаду глави Мінкульту активно претендує кума президента Оксана Білозір, знає наше джерело в пропрезидентської “Блоці …” Поки відкрите питання про міністра спорту. “Булатів йде на вихід, але ця посада нам не цікава ми за неї боротися не будемо”, – зауважує представник “Народного фронту”.

Але при цьому всі наші співрозмовники знову наголошують: поки названі прізвища – лише прикидки сторін, швидше за все, до більш детального обговорення персоналій приступлять лише наступного тижня.

“Переговори про новий склад Кабміну і коаліційному договорі – це боротьба за те, хто буде реальною владою в країні, розпорядником ресурсів, а кого чекає доля “англійської королеви” і прохача”, – згоден політолог Олексій Якубін.

“Формальна проблема закладена в чинній конституції, в її біцефальній (двоголового – ред.) структурі – ключове питання, хто контролює виконавчу владу. На персональному рівні Порошенко не хоче бути просто “символічним гарантом”, а Яценюк “хлопчиком для биття”, вони хочуть конвертувати владу в ресурси, а для цього потрібно мати керовані групи і блоки в Кабміні і Раді”, – резюмує він.

Нагадаємо, в переговорах по створенню коаліції у Верховній Раді України VIII скликання беруть участь представники п’яти політичних сил – “Блоку Петра Порошенка”, “Народного фронту”, Об’єднання “Самопоміч”, Радикальної партії Олега Ляшка та ВО “Батьківщина”. Позачергові парламентські вибори в країні відбулися 26 жовтня.

11 листопада учасники майбутньої коаліції підписали базовий протокол коаліційної угоди.

Джерело: http://www.newsru.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here