Як на Волині використовують гроші Євросоюзу

0
649

Область отримала майже 25 мільйонів євро технічної допомоги у рамках реалізації регіональних та національних проектів.
Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій 12 листопада.

Як розповів начальник управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції ОДА Андрій Ломага, головним фінансовим міжнародним донором регіону є Європейський Союз.

Так, з 2008 року Волинь бере участь в реалізації спільного проекту з Євросоюзом «Розвиток орієнтований на громаду». Проект спрямований на підтримку сільських громад з найнижчими показниками соціально-економічного розвитку. У його рамках 93 сільські громади у 15 районах Волині брали участь у реалізації 120 мікропроектів, що стосувалися енергозберігаючих заходів на об’єктах соціальної інфраструктури (заміна вікон, дверей, покрівель у школах, ДНЗ, фельдшерсько-акушерських пунктах) тощо.

На реалізацію мікропроектів використано 19 мільйонів гривень (з них – 8 мільйонів коштів міжнародної технічної допомоги, 1,5 мільйона – залучені від місцевих громад та 9,5 мільйона – з місцевих бюджетів). В рамках третьої фази проекту 9 районів області матимуть можливість надалі реалізовувати мікропроекти, новим компонентом програми буде створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Окрім цього, область бере участь у реалізації програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2007-2013. Наразі 34 регіональних проекти реалізовані або реалізовуються на загальну вартість понад 13 мільйонів євро. Проекти стосуються різних сфер розвитку транскордонного співробітництва. Наприклад, у рамках проекту «Чиста вода на Побужжі» грант для Володимира-Волинського становить 1,3 мільйона євро. Проект передбачає будівництво чотирьох кілометрів водогону відповідно до останніх стандартів ЄС та реконструкцію центральної системи водозабору у місті.

Також на Волині центральні органи виконавчої влади реалізовують чотири інфраструктурних проекти, серед яких – реконструкція міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення Устилуг, розвиток сучасної інфраструктури Державної прикордонної служби, забезпечення обладнанням та технікою пунктів пропуску Краківець, Шегині та Ягодин та розвиток IT-інфраструктури Державної митної та прикордонної служб України на українсько-польському кордоні.

Загалом для реалізації національних та регіональних проектів Волинь отримує міжнародної технічної допомоги на суму понад 25 мільйонів євро. Цей додатковий ресурс, зі слів Андрія Ломаги, дозволяє закривати питання, на які не вистачає власних коштів.

Джерело: http://toplutsk.com

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here