Про хід виконання Програми зайнятості населення у першому кварталі 2014 року

0
897

Нововолинський міський центр зайнятості надає інформацію щодо виконання показників Програми зайнятості міста, заходів, які проведені з метою сприяння зайнятості населення міста Нововолинська та селища Жовтневого та про роботу за перший квартал 2014 року.
Задля активізації зусиль громадян в пошуку роботи та оперативного підбору персоналу для роботодавців з врахуванням специфіки та профілю їх діяльності працівниками центру зайнятості використовуються усі можливі механізми та засоби. Ефективне та якісне надання соціальних послуг клієнтам, що звернулись за пошуком роботи та роботодавцям, яке здійснюється особистими консультантами завдяки індивідуальному підходу є пріоритетом діяльності Нововолинського міського центру зайнятості.
Протягом звітного періоду послугами Нововолинського міського центру зайнятості скористалося 1477 зареєстрованих безробітних. Всього працевлаштовані 403 особи, що звернулись до центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні, в тому числі 233 зареєстрованих безробітних.
Велика увага приділяється наданню послуг громадянам, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. За січень-березень 2014 року в центрі зайнятості перебувало 609 зареєстрованих безробітних вищевказаної категорії, що складає 41% від загальної чисельності осіб, що були зареєстровані безробітними. З них працевлаштовані 82 особи (13% від загальної чисельності).
За 2014 рік прийняті рішення про надання компенсації єдиного внеску роботодавцям, які працевлаштували на нові робочі місця 10 осіб з числа безробітних, в тому числі 4 осіб, що потребують додаткових гарантій у сприянні працевлаштуванню та 6 осіб до роботодавців, що працюють в пріоритетних видах економічної діяльності.
Протягом звітного періоду 24 зареєстрованих безробітних отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю, в тому числі 13 жінок, 16 осіб з числа молоді до 35 років та 11 осіб з числа тих, що потребували додаткових гарантій у працевлаштуванні.
Протягом січня-березня 2014 року до центру зайнятості надійшла інформація про заплановане масове вивільнення на 24 особи (в зв’язку з реорганізацією). З метою пом’якшення наслідків вивільнення з роботодавцями постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо недопущення випадків масового вивільнення працівників. З працівниками, що плануються до вивільнення, спеціалісти центру зайнятості проводять зустрічі і роз’яснення з правових питань, надають інформацію про ситуацію на ринку праці, наявні актуальні вакансії та інші інформаційні та адаптаційні послуги.
За звітний період 2014 року в Нововолинському міському центрі зайнятості в наявності було 589 вакансій, з яких 378 укомплектовані, що складає 64,2% від загальної чисельності. З метою налагодження тісної співпраці щодо укомплектування підприємств персоналом проводяться різноманітні заходи, в тому числі семінари, робочі зустрічі, ярмарки вакансій з роботодавцями та відвідування підприємств спеціалістами центру зайнятості. Станом на 01.04.2014 в базі даних центру зайнятості налічується 75 вакансій на підприємствах та у фізичних осіб-підприємців міста Нововолинська.
Станом на 01.04.2014 на обліку в центрі зайнятості перебуває 973 зареєстрованих безробітних, в тому числі 531 жінка (55% до загальної чисельності), 531 особи з числа молоді до 35 років (55% до загальної чисельності) та 407 особи з числа недостатньо конкурентоспроможних верств населення (42% до загальної чисельності).
Серед активних форм зайнятості значна увага приділяється організації робіт тимчасового характеру, в яких взяли участь 47 зареєстрованих безробітних, з них 30 жінок, 28 осіб віком до 35 років, 21 особа з числа тих, що потребують додаткових гарантій у працевлаштуванні.
Важливим напрямком роботи центру зайнятості є організація професійного навчання безробітних, яке проводиться відповідно до потреб ринку праці та конкретних потреб у персоналі на підприємствах міста. З метою підвищення якості робочої сили та підготовки необхідних для роботодавця фахівців проводиться стажування зареєстрованих безробітних безпосередньо у роботодавців, професійне навчання в навчальних закладах та центрах професійно-технічної освіти служби зайнятості.
Протягом січня-березня 2014 року за направленням Нововолинського міського центру зайнятості проходили професійне навчання 193 зареєстрованих безробітних, в тому числі безпосередньо на виробництві 76 безробітних громадян (39% від загальної кількості громадян, що навчались за сприянням служби зайнятості).
Особлива увага приділяється професійному навчанню та підвищенню кваліфікації жінок та молоді, які звертаються в центр зайнятості за сприянням у працевлаштуванні. В 2014 році із 193 зареєстрованих безробітних, що проходили професійне навчання – 134 жінки, 144 особи віком до 35 років та 58 осіб з числа тих, що потребують додаткових гарантій.
Професійна підготовка та перепідготовка проводилась за професіями перукаря, продавця продовольчих та непродовольчих товарів, лицювальника-плиточника, електрогазозварника, кухаря, бармена, конторського службовця та інші.
Підвищення кваліфікації шляхом стажування проводилось за спеціальностями та професіями столяра, муляра, продавця, бармена, оператора комп’ютерного набору, менеджера, бруківника, приймальника замовлень, кравця та інших.
Задля стимулювання та орієнтації зареєстрованих безробітних до самозайнятості за сприяння служби зайнятості здійснюється підготовка безробітних громадян для організації власного малого бізнесу. Протягом першого кварталу 2014 року курси цільового призначення за напрямком «підприємець-початківець» проходили 34 зареєстрованих безробітних, з них відкрили свою власну справу 24 особи. Решта планують відкрити власну справу у квітні 2014 року.
В зв’язку із стрімким розвитком інформаційних технологій на ринку праці залишається актуальним питання підвищення якості трудового потенціалу та мобільності робочої сили. Так як існує певний дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили, спеціалістами з профорієнтації активно ведеться робота з учнівською молоддю, зокрема щодо формування в юного покоління позитивної думки про робітничі професії та реального погляду на сучасний ринок праці і вимоги сучасного працедавця.
З метою правильного вибору професії, ознайомлення з ринком праці, послугами служби зайнятості проводяться економічні екскурсії на підприємства міста, екскурсії до центру зайнятості, «Уроки реального життя». Ми орієнтуємо учнів на здобуття робітничих професій, які сьогодні так потрібні на ринку праці. Сьогодні диплом про вищу освіту ще не є гарантією успішного працевлаштування, тому часто студенти – заочники сьогодні здобувають робітничу професію на курсах за кошти центру зайнятості або проходять стажування безпосередньо на виробництві. З метою ефективної профорієнтаційної роботи спеціалістами Нововолинського міського центру зайнятості були додатково створені у шкільних бібліотеках куточки профорієнтації. За бажанням учні можуть пройти профдіагностичне тестування з метою правильного вибору професії.
Спільно зі школами проведено 7 заходів, в яких взяло участь 147 учнів загальноосвітніх шкіл. Учні отримали інформацію про різноманітні послуги служби зайнятості з метою ефективного працевлаштування та запрошення відвідати семінари, тренінги, ярмарки, скористатись послугами Інтернету у центрі зайнятості.
За січень-березень 2014 року на базі Нововолинського міського центру зайнятості було проведено 12 тренінгів за різноманітною тематикою, в яких взяли участь 170 зареєстрованих безробітних. Окрім того щоденно проводяться різноманітні заходи з метою сприяння зайнятості населення: семінари з техніки пошуку роботи, інформаційні семінари, ярмарки вакансій тощо. Зокрема проведено 10 ярмарок та міні-ярмарок вакансій за участю 68 зареєстрованих безробітних.
З метою прискорення працевлаштування випускників вищих навчальних закладів та більшої поінформованості студентів щодо ситуації на ринку праці за сприянням центру зайнятості при Нововолинському факультеті Тернопільського національного економічного факультету працює Центр кар’єри ділового студента, де проводяться зустрічі з роботодавцями. Студенти запрошуються до участі у тренінгах та семінарах з техніки пошуку роботи.
Особи з обмеженою працездатністю є однією із незахищених верств населення, які звертаються в пошуках роботи, їх реальні можливості та побажання щодо працевлаштування вивчаються з моменту їх звернень до служби зайнятості з врахуванням рекомендацій МСЕК. Протягом 2014 року перебували 69 зареєстрованих безробітних цієї категорії, з них 29 жінок та 24 особи з числа молоді до 35 років. 8 осіб з числа зареєстрованих безробітних з інвалідністю працевлаштовані.
Надалі залишається невирішеним подання деякими роботодавцями вакансій для осіб з обмеженими фізичними можливостями, де важко працювати й фізично здоровій людині, тому багато людей з обмеженою працездатністю відмовляються від запропонованих вакансій. В таких випадках цим особам пропонується реалізовуватися на сучасному ринку праці іншими шляхами, зокрема відкрити власну справу шляхом отримання одноразової виплати для зайняття підприємницькою діяльністю. Цією можливістю скористались 2 особи з інвалідністю.
Фахівцями центру зайнятості постійно проводиться аналіз ситуації на ринку праці з метою оперативного прийняття ефективних рішень щодо поліпшення ситуації у сфері зайнятості. Нововолинський міський центр зайнятості використовує нові підходи у напрямку поінформованості громадян та активно співпрацює з органами місцевої влади, соціальними партнерами, засобами масової інформації.

http://novovolynsk-rada.gov.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here