Випускникам на замітку – поради фахівців ринку праці

0
1075

Кожної весни випускники шкіл ставлять собі запитання: куди піти далі вчитися і яку професію опанувати?
Якщо ви з дитинства мріяли стати, наприклад, вчителем і досі не сумніваєтеся в правильності свого вибору — немає жодних проблем. Проте багато випускників шкіл навіть не уявляють собі, ким бути і до якого навчального закладу вступати. І чи вступати взагалі…
За порадами для випускників ми звернулися до фахівців служби зайнятості. Ось таку відповідь отримали. Подаємо її повністю:
«Як же розібратися у собі? Будь-яка професія вимагає, щоб у людини були наявні професійно важливі якості: наприклад, для коректора — увага, для художника — образне мислення. Тож необхідно визначити, чи є у вас здібності, що відповідають професійно важливим якостям.
Крім того, професія повинна співпадати з особливостями вашого характеру та темпераменту. Скажімо, якщо ви товариські і любите спілкуватися — вам більше підійдуть професії, пов’язані з численними контактами, а якщо ви емоційно нестримані, то не зможете монотонно виконувати роботу, що вимагає постійно високої концентрації уваги.
Найчастіше труднощі під час вибору професії у старшокласників виникають з таких причин:
– слабка поінформованість про навчальні заклади, невелика кількість професій, з якими ознайомлений старшокласник;
– невміння правильно оцінити власні можливості;
– думка, що все вирішиться «само по собі», без участі майбутнього фахівця;
– важка доступність привабливої професії;
– велика кількість однаково привабливих варіантів;
– відсутність інтересу до будь-якої професії.
Отож, якщо відчуваєте труднощі у виборі фаху, звертайтеся до спеціалістів із профорієнтації місцевих центрів зайнятості. Вони проведуть індивідуальне профдіагностичне тестування і за його результатами порекомендують ту сферу професійної діяльності, що максимально відповідатиме вашим можливостям, інтересам, здібностям, нахилам, особистісним якостям. Порадять ту професію, яка користується попитом на ринку праці.
Вас проконсультують і про можливі шляхи одержання професії, умови прийому й навчання у тому чи іншому професійному чи вищому навчальному закладі міста й області; порадять, як написати резюме, поспілкуватися телефоном з представником роботодавця, розкажуть про правила поведінки на співбесіді з роботодавцем тощо».
Довідково. У місцевих центрах зайнятості ви можете також одержати:
– інформацію про потреби підприємств, установ й організацій у кваліфікованих кадрах, про перспективи розвитку ринку праці, можливості професійного росту і відкриття власного бізнесу;
– інформацію про професії й вимоги, які вони ставлять до людини.

Джерело: kyiv.ridna.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here