Більше половини українців працюють не за спеціальністю

0
1897

Тільки 36% офісних співробітників працюють за спеціальністю, а ще 20% визнають, що їх робота пов’язана з отриманою спеціалізацією принаймні частково.

Тільки 36% українських працівників трудяться за обраною спеціальністю, у той час як 44% були вимушені змінити професію. Тим не менше, кожен другий працівник, який перекваліфікувався, не шкодує про прийняте рішення. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, передає УНН.

Обираючи майбутню професію, абітурієнт, а досить часто і його батьки сподіваються, що після закінчення ВНЗ він із легкістю влаштується на високооплачувану роботу. Але, як свідчать результати опитування, далеко не завжди вдається знайти роботу за спеціальністю, тим більше, з гідною фінансовою винагородою.

Тільки 36% офісних співробітників працюють за спеціальністю, а ще 20% визнають, що їх робота пов’язана з отриманою спеціалізацією принаймні частково. Решта ж 44% працівників великих міст змінили професію і працюють у зовсім іншій сфері діяльності.

Хоча нова професія передбачає отримання нових необхідних умінь і навичок, а також знань, яких не дала профільна освіта, більшість опитаних не шкодують про зміну професії. Більше за те, 44% офісних працівників упевнені, що вони зробили правильний вибір, а 11% хоча й не задоволені поточною роботою, але все ж раді, що не працюють за спеціальністю. Ще 16%, навпаки, задоволені своєю роботою, хоча й дещо шкодують, що відмовились від обраної професії. А ось тих, хто розчарувався у новій сфері діяльності, небагато: всього лише 7% вважають роботу не за професією помилкою, а кожен п’ятий ще не зробив певний висновок із цього приводу.

Чому ж працівники відмовляються від роботи за спеціальністю, хоча витратили чимало сил і часу на отримання профільної освіти? Найчастіше «білих комірців» до зміни професії спонукають проблеми з пошуком роботи (43%), низька зарплата (38%), а також відсутність кар’єрних перспектив (27%). Дещо рідше (в 23% випадків) основною причиною зміни сфери діяльності може стати не що інше, як втрата інтересу й розчарування у вибраній професії. Бувають випадки, коли працівники відмовляються від обраної професії, прагнучи якогось зрушення (8%), або ж зіштовхнувшись із професійним вигоранням, апатією і стресами (8%).

Але, як показує практика, непрестижність отриманої професії теж може зіграти далеко не останню роль. У такому випадку, в «зону ризику» потрапляють такі професії, як водій, таксист, робочі спеціальності, працівник сфери послуг, учитель, а також військовослужбовець, оскільки саме їх українські працівники вважають найменш престижними.

Джерело: vidomosti-ua.com

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here