Візовий центр: хто й для чого?

0
2045

Візовий центр у Луцьку було відкрито 20 квітня 2012 року. Тоді консул Республіки Польща Марек Мартіне дуже активно просував ідею відкриття центру, мотивуючи це тим, що таким чином спроститься доступ громадян до отримання віз та зменшиться об’єм роботи працівникам консульства.

Як зазначає місцеве видання Під Прицілом: «Це є комерційна структура. Свого часу Міністерство закордонних справ Польщі оголосило про проведення тендеру на обслуговування пунктів прийому візових анкет до Польщі з метою «провадження діяльності у візовій підтримці в Україні» офіційною мовою. В Україні їх планувалось аж 14. Проте, на превелике здивування, досі ніякої інформації про учасників, запит цінових пропозицій і результати торгів немає. Польське диппредставництво лиш повідомило: тендер виграла компанія «VFS Global» і саме вона займеться обслуговуванням так званих візових центрів. Тож Посол Польщі оперативно підписав від імені консульств в Україні договір з товариством VF Vord Vide Holding Ltd. c/o Kross Border Trust Service LTD з осідком у St. Louis Business Centre Cnr Desroches & Sant Louis Street Port Louis-Mauritius, яку представляв Срінараян С. Як партнера у співробітництві у них в договрі записано представництво VFS Global». (http://p-p.com.ua/articles/36511/).

Компанія VFS Global – індійська і обслуговує окрім польського ще цілий ряд консульств європейських країн. Така собі монополізація візової сфери. Головне те, що діяльність фірми – цілком легальна. От тільки виникає декілька питань: 1) чому дипломатичні представництва європейських країн співпрацюють саме з цією компанією? 2) де таки поділись інші учасники тендеру? 3) хто координує діяльність візового центру на місці і має з цього зиск?

Карта поляка

Є й інші бажані документи, за які українці готові платити. Один із них – карта поляка – документ, що засвідчує приналежність її власника до польського народу. Вона не дає виборчого права і не гарантує отримання громадянства, але надає багато привілеїв, серед яких: отримання безкоштовної довгострокової візи, безкоштовне навчання у вищих навчальних закладах, знижку на проїзд польським транспортом. Але найбільшої популярності карта поляка набула тоді, коли стало відомо, що її наявність вирішує багато проблем із покупкою та розмитненням європейських автомобілів.

Полегшила отримання карти, а водночас відкрила ще один шлях до незаконного збагачення умова, що карту може отримати також людина без польського коріння, якщо вона протягом трьох років і більше займається розвитком польської культури в Україні. Таким чином, питання вибору між мораллю та збагаченням тепер постало перед товариствами польської культури в Україні. Ціна питання варіюється від кількасот до кількох тисяч Євро.

Джерело: http://p-p.com.ua

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here